Publicat 19/2/2019 9:57:37 +01:00CET

Maduro anuncia que Rússia enviarà unes 300 tones d'ajuda humanitària a Veneçuela

Maduro
REUTERS

MADRID, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El president veneol, Nicolás Maduro, ha anunciat que aquest dimecres arribaran a Veneuela unes 300 tones d'ajuda humanitria per part de Rússia.

"Aquest dimecres arriben 300 tones d'ajuda i assistncia humanitria de Rússia. Legalment arriben per l'Aeroport de Maiquetía convertides en medicina d'alt cost per a l'ajuda del poble", ha manifestat Maduro, que ha insistit que "s'ha pagat amb dignitat".

A més, Maduro ha assegurat que diversos pasos del món ofereixen suport a Veneuela a través de les Nacions Unides i ha recalcat que l'acceptaran si es fa de manera legal, "amb el seu certificat".

"Nosaltres dignament paguem dlar rere dlar, euro rere euro tots el que vingui a Veneuela. No som captaires de ningú ni farem de la Veneuela honorable una Veneuela de captaires agenollats. No ho acceptarem".

Maduro s'oposa a l'ingrés de l'ajuda humanitria amb l'argument que es pretén violar la sobirania de Veneuela per part dels Estats Units. El mandatari veneol també ha assenyalat que el menjar envidat est "podrit" i ha ressaltat que el que es vol en realitat és "entrar a Veneuela i ocupar espai" al país.

L'autoproclamat "president interí" de Veneuela Juan Guaidó, que ha utilitzat com a argument diversos articles de la Constitució, així com que la reelecció de Maduro l'any passat va ser una farsa, ha garantit que l'ajuda entrar a Veneuela el 23 de febrer.

Per encara no és clar si Maduro permetr l'ingrés dels subministraments al territori veneol, després de negar que la nació petroliera estigui en crisi i després que va qualificar l'ajuda humanitria com un espectacle orquestrat pels Estats Units.

Les autoritats colombianes, que es refereixen a Maduro com un dictador, han dit repetidament que l'ajuda no es distribuir dins del seu territori.

Diversos pasos occidentals i molts dels vens de Veneuela han reconegut Guaidó com el president legítim, mentre que Maduro conserva el suport de Rússia i la Xina, així com el control de les institucions estatals, inclosos els militars.

El primer enviament d'ajuda, que inclou aliments bsics i subministraments mdics, va arribar el 8 de febrer i est emmagatzemat en un celler a Cúcuta a pocs metres de la frontera.

Dos ponts a les afores de Cúcuta que marquen el límit entre els dos pasos van obrir amb normalitat dissabte passat perqu els vianants creuessin, mentre que el pont de Tienditas, que no s'ha inaugurat, est bloquejat del costat veneol per contenidors que es troben a la via.

El multimilionari britnic Richard Branson est organitzant un concert amb diversos artistes el 22 de febrer per recaptar fons per a més ajuda.