Macri assumeix una "mala" jornada que acosta l'opositor Alberto Fernández a la Casa Rosada

Publicat 12/8/2019 17:31:37CET
Mauricio Macri participa en el Foro de El País Invertir en Argentina
EUROPA PRESS - Archivo

El pessimisme oficialista contrasta amb l'eufòria del kirchnerisme, que no obstant això demana cautela de cara al 27 d'octubre

BUENOS AIRES, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

Les Primàries Obertes Simultànies i Obligatòries (PASO) celebrades a Argentina han servit com a termòmetre del futur polític immediat i han deixat el president, Mauricio Macri, a la corda fluixa, conscient que la "mala" jornada d'aquest diumenge acosta l'opositor Alberto Fernández, abanderat ara del 'kirchnerisme', a la Casa Rosada.

Les enquestes prèvies a aquesta votació, en les quals es dirimien els partits i candidats que concorreran en les eleccions del 27 d'octubre en diversos nivells administratius --inclosa la Presidència--, vaticinaven un escenari més igualat entre els dos grans pols de poder que hi ha actualment a Argentina.

Alberto Fernández va assolir més del 47 per cent dels vots, davant d'un Macri que es va haver de conformar amb una mica més del 32 per cent, segons resultats oficials.

"Hem tingut una molt mala elecció i això ens obliga a redoblar els esforços per a l'octubre", ha reconegut Macri davant dels seus seguidors. Les cares a la caserna de Junts pel Canvi evidenciaven aquests mals resultats i fins i tot alguns ministres van plorar, segons el diari 'La Nación', que, tanmateix, no preveu canvis sobtats en la composició del govern.

"En l'elecció de l'octubre es definirà tot. Escoltem el vot de la gent, creiem en la democràcia i en l'expressió del poble", ha declarat Macri, qui ha advocat per "explicar" ara els seus nous projectes i ha insistit a treballar en honor de l'estabilitat, perquè "no es danyi una economia (...) que està començant a recuperar-se lentament".

El desastre del partit de Macri també s'ha notat en places clau com la província de Buenos Aires, que engloba el 37 per cent dels votants i on la governadora, María Eugenia Vidal, s'ha vist superada per Axel Kicillof (49,2 per cent davant de 32,7 per cent). A la capital, no obstant això, l'oficialisme ha aguantat de la mà d'Horacio Rodríguez Larreta, encaminat ja a la reelecció.

Diferents eren les cares en el bàndol rival, el de Front de Tots, conscients que les PASO d'aquest diumenge senten les bases d'un possible canvi de govern que almenys fins ara no semblava tan factible. Fernández i la seva companya de fórmula, l'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner, no van dubtar a cantar victòria al final de la jornada.

"Gràcies a tots els qui han confiat, de cor, perquè estic segur que l'Argentina necessitava construir una altra història. Gràcies a tots els governadors que han fet possible aquest resultat. De debò, gràcies, aquests pobles han entès que construirem un país diferent", ha afirmat el candidat presidencial.

Els missatges de cautela, en els quals els membres de Front de Tots s'esforçaven per advertir que la veritable prova de foc arribarà a l'octubre, quedaven eclipsats per una eufòria que convida el kirchnerisme a unir-se definitivament després d'uns anys de ruptura. "Des d'avui s'acaba el concepte de venjança, d'esquerda i de qualsevol cosa que ens divideixi", va proclamar Fernández.

La seva companya de fórmula, ha assenyalat en la primera reacció --un missatge de vídeo-- que "molts argentins van comprendre que les coses han de canviar". "Un agraïment molt gran a tots els homes i dones que han donat suport a aquesta proposta del Front de Tots". Les xifres que estem tenint ens col·loquen a dalt i "ens posen molt contents, optimistes", ha celebrat.