Actualitzat 5/12/2019 10:28:12 +00:00 CET

Lula da Silva i Rousseff, absolts de les acusacions de corrupció

Los expresidentes de Brasil Lula da Silva y Dilma Rousseff durante una convención del Partido de los Trabajadores celebrada en Sao Paulo
REUTERS / NACHO DOCE

MADRID, 5 des. (EUROPA PRESS) -

La Justícia Federal del Brasil ha decidit aquest dimecres absoldre els expresidents Lula da Silva i Dilma Rousseff, i dos exministres més i un extresorer del Partit dels Treballadors (PT), de les acusacions de formar part d'una organització criminal amb la finalitat de desviar fons públics al seu partit després de comprovar que en la "denúncia no hi havia elements constitutius de delicte" i era un intent de "criminalitzar l'activitat política".

Lula i Rousseff, amb els antics ministres Antonio Palocci (cap de Gabinet, 2011) i Guido Mantega (Economia 2006-2015), i el tresorer Joao Vaccari Neto, s'enfrontaven a una acusació per pertinença a banda criminal en l'anomenat cas de la banda del PT amb la finalitat de desviar diners públics de la petroliera Petrobras i d'altres empreses estatals.

El jutge Marcus Vinicius Reis Bastos ha assegurat que les acusacions "no permeten concloure l'existència d'una associació, estructuralment ordenada, de quatre o més persones, amb divisió de tasques, o alguna forma de jerarquia i estabilitat", tal com ha publicat el diari brasiler 'O Globo'.

La denúncia és un intent de "criminalitzar l'activitat política", perquè "suposa que existeix una organització criminal que perdura fins al mandat de Dilma Rousseff sense apuntar elements essencials de la caracterització d'aquesta activitat delictiva", ha explicat el magistrat.

La denúncia la va presentar el 2017 qui era el fiscal general del Brasil, Rodrigo Janot, poc abans de deixar el seu càrrec. Segons va acusar, la cúpula del Partit dels Treballadors va rebre més de 1.400 milions de fons desviats del tresor públic.