Actualitzat 04/03/2016 18:16

Lula da Silva queda en llibertat després de ser interrogat

Previa YoutubeCargando el vídeo....

RICARDO MORAES

BRASÍLIA, 4 Març (EUROPA PRESS) -

   L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva ha quedat en llibertat després de prestar declaració en el marc de l'operació Lava Jato, en què s'investiga una trama de corrupció i blanqueig de capitals que té per epicentre la firma estatal Petrobras.

   La Policia Federal ha acudit a primera hora del matí a la residència de Lula a Sao Bernardo do Campo, en Sao Paulo, per complir amb una ordre de trasllat coercitiu sobre l'exmandatari. Els agents el van portar a l'Aeroport de Congonhas, elegit per motius de seguretat.

   Després de tres hores d'interrogatori en dependències policials, l'expresident ha quedat en llibertat, segons fonts de la Policia citades pels mitjans de comunicació locals.

   Les mobilitzacions s'han succeït a Sao Paulo tot el matí, especialment a l'Aeroport i davant de la residència de l'antic mandatari. Les forces de seguretat han arribat a intervenir en aquest últim punt, on s'han registrat enfrontaments entre partidaris i detractors de Lula da Silva.

ÀMPLIA INVESTIGACIÓ

   La mesura s'emmarca en la nova fase de l'operació Lava Jato --la 24--, dins la qual s'han emès un total de 44 ordres judicials, 33 d'elles de crida i cerca i onze de trasllat coercitiu.

   Segons 'Folha', a més de Lula, entre els objectius de la nova operació estan la seva dona, Marisa, els seus fills Marcos Cláudio, Fábio Luis i Sandro Luis, i la seva nora Marlene Araújo. També figuren l'empresari Fernando Bittar i el president de l'Institut Lula, Paulo Okamotto. Pel que fa a les empreses afectades figuren OAS i Gamecorp, propietat de Fabio Luis.

   La Fiscalia ha explicat en un comunicat que existeixen "proves" --documentals i testimonials-- que Lula da Silva ha estat "un dels principals beneficiaris de la trama" i ha posat com a exemple la reforma d'un habitatge de luxe a Guaruja (estat de Sao Paulo), d'una finca a Atibai i de pagaments realitzats per empreses ja investigades sota "suposades donacions i conferències".

   En el cas del tríplex de Guaruja, Lula es va beneficiar d'"un mínim de 1 milió de reals (247.000 euros)" lliurats per la constructora OAS "sense aparent justificació". Aquesta empresa també apareix relacionada amb el pagament d'1,3 milions de reals (320.000 euros) a una empresa contractada per emmagatzemar les pertinences acumulades durant el mandat presidencial.

   El fiscal Carlos Lima ha explicat en roda de premsa que un 60% de les donacions rebudes per l'Institut Lula procedeixen de les cinc empreses més importants investigades en l'operació i que el 57% dels pagaments relacionats amb conferències corresponen a aquestes mateixes companyies, informa el diari 'Folha'.

PERSONES "IL·LUSTRES" I "PODEROSES"

   La Fiscalia ha matisat que la investigació en marxes no suposa "un judici de valor" sobre la figura de l'expresident o sobre la seva "importància històrica". En aquest sentit, ha recordat que "fins i tot les persones il·lustres i poderoses han de ser objecte de revisió judicial quan hi ha una sospita raonable d'activitat criminal".

   El Ministeri Públic ha apuntat que, "possiblement", la "influència" de Lula servís "abans i després del seu mandat" perquè l'esquema de corrupció "existís i es perpetués".

   Tot i això, un portaveu del Ministeri Públic ha aclarit en roda de premsa que de moment "no existeix cap investigació contra persones amb fòrum privilegiat", fet que suposa al seu torn confirmés que "la presidenta Dilma no està sent investigada en l'operació Lava Jato".