Publicat 08/11/2020 16:59CET

Luis Arce jura el seu càrrec com a nou president de Bolívia

Luis Arce, nou president de Bolívia
GETTY IMAGES / RICARDO CEPPI - Archivo

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

Luis Arce ha pres possessió aquest diumenge del seu càrrec com a nou president de Bolívia en la culminació de la cerimònia de jurament que s'ha celebrat a la Paz.

Arce, el mandatari número 67 de la història del país, ha promès complir les seves tasques com a president de Bolívia amb la mà al cor, informa l'Agencia Boliviana d'Informació (ABI).

"Som majoria. Això vol dir que la població va votar per la pau i l'estabilitat, esperança i dignitat", ha declarat durant el seu discurs d'investidura en què ha criticat durament el govern de transició que, durant un any, ha guiat el país després de la sortida del poder forçada d'Evo Morales.

"Malgrat les diferències estem en l'obligació d'estar a l'alçada del poble. Tots som Bolívia, crec en la justícia, i en no fomentar un ambient de venjança. On ser d'un altre partit polític et fa ser objecte d'odi", ha afegit.

"La nostra pàtria enfronta una triple crisi: política, sanitària i econòmica. En un any es va retrocedir en totes les conquestes del poble bolivià", ha declarat Arce, candidat del Moviment al Socialisme (MAS) que lidera Morales, qui ha aportat el seu òbol a la cerimònia amb un missatge a Twitter.

"Van dir: les bèsties, els salvatges, els violents no tornaran mai més a Bolívia, mentre mataven els nostres germans, perseguien, detenien, incendiaven les nostres cases i ràdios; i hem tornat, pacíficament, a recuperar la pàtria democràtica amb només la consciència del poble".

Morales ha anunciat aquest dissabte que tornarà dilluns al seu país, del que va haver de sortir al novembre del 2019 enmig de protestes per frau electoral i després de perdre el suport de l'Exèrcit i la Policia.

Durant la campanya electoral, Arce ha fixat almenys set propostes concretes per als primers mesos del seu mandat, moltes relacionades amb la pandèmia de coronavirus i les seves conseqüències econòmiques.

Així, ha promès pagar un Bonus Contra la Gana a 1.000 bolivians (122 euros) aquest mateix 2020 per als ciutadans de més de 18 anys que no tinguin ingressos. La iniciativa ja ha estat aprovada pel Parlament i tindrà finançament del Banc Mundial i del Banc Interamericà de Desenvolupament.

Així mateix, ha promès una canasta familiar per a aquelles llars on es viu del dia i que serien lliurarien les Forces Armades per garantir així l'alimentació de les famílies.

En matèria econòmica, Arce ha promès que ratificarà la prohibició d'acomiadaments, una normativa que han incomplert nombroses empreses que han tancat i han acomiadat milers de treballadors. A més, en cas de nou confinament l'Estat es faci càrrec del pagament dels lloguers de les persones que no tenen ingressos fixos.

Arce ha promès igualment substituir les importacions, fomentar la producció boliviana i així reduir la quantitat de productes importats en la mesura del possible. "Per exemple, construir dues plantes de dièsel a Santa Cruz i a Cochabamba. Així podem produir el nostre propi dièsel i deixar d'importar", afirmava en una entrevista recent.

Així mateix, el president va prometre la industrialització de recursos naturals com el liti del Salar de Uyuni, els hidrocarburs i l'energia elèctrica.

Una de les propostes més polèmiques és un tribut per a aquelles persones que tenen patrimoni d'entre 5 i 10 milions de dòlars i que afectaria al 0,01 per cent de la població.

En l'àmbit merament polític, Arce ha promès un Govern de conciliació i d'unitat nacional i que no hi haurà persecució contra cap opositor. També ha promès reformar la justícia, sobretot perquè s'atorgui més pes als mèrits que a la votació en la selecció de magistrats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés