Publicat 20/1/2019 12:58:33 +01:00CET

L'opositor Fayulu s'autodeclara president de RDC després de la confirmació judicial de la victòria de Tshiseked

KINSASA, 20 gen. (Reuters/EP) -

El candidat opositor congols Martin Fayulu ha rebutjat aquest diumenge la sentncia del Tribunal Constitucional de República Democrtica del Congo que declara com guanyador de les eleccions presidencials al seu rival, Félix Tshisekedi, al mateix temps que s'ha declarat a si mateix president del país.

"El Tribunal Constitucional acaba de confirmar que serveix a un rgim dictatorial en validar uns resultats que són falsos i en permetre que es produeixi un cop d'estat constitucional", ha mantingut Fayulu en un comunicat ems com a resposta a la sentncia.

El Tribunal Constitucional de República Democrtica del Congo ha confirmat aquest diumenge la victria del candidat a les eleccions presidencials Feli Tshisekedi. Per a molts sectors, especialment en l'oposició, la cort segueix els interessos del president congols, Joseph Kabila.

Fayulu, el líder opositor, havia rebutjat els resultats provisionals publicats la setmana passada, en els quals ja es comptava amb la victria de Tshisekedi, al que acusa d'haver arribat a un acord en l'ombra amb Kabila, que porta en el poder des que el 2001 va ser assassinat el seu pare, també president.

Aquestes sospites procedeixen fonamentalment dels partidaris de Fayulu, que compareixia als comicis com a gran favorit de l'oposició, i qui ha assegurat que el recompte va ser manipulat. Segons les seves prpies estimacions, ell va ser el veritable guanyador dels comicis i per mplia majoria, amb un 60 per cent dels vots.

Tant Kabila com Tshisekedi han rebutjat haver arribat a un acord de tals característiques. Els resultats provisionals de les eleccions, que suposadament anaven a marcar la primera transició de poders democrtica del país des dels seus més de 59 anys d'independncia de Blgica, asseguraven la victria de Tshisekedi per un marge molt petit sobre Fayulu. El candidat de Kabila, Emmanuel Ramazani, es va posicionar com el tercer més votat a bastant distancia.

El portaveu governamental, Lambert Mende, ha declarat per telfon a Reuters que el partit al Govern "ha pres nota" de la decisió del Tribunal Constitucional. "Felix Tshisekedi es convertir en el cinqu president de la república", ha afirmat Mende.