Publicat 26/3/2019 9:21:07 +01:00CET

López Obrador envia cartes a Felip VI i al papa perquè demanin perdó per la conquesta d'Amèrica

López Obrador asegura que el "Estado" fue en el pasado el "principal violador de derechos humanos" en México
Arturo Monroy/NOTIMEX/dpa

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El president de Mxic, Andrés Manuel López Obrador, ha enviat cartes al rei Felip VI i al papa Francesc perqu demanin perdó pels suposats atropellaments que es van cometre en la conquesta d'Amrica.

El mateix López Obrador ha confirmat aquesta informació en el seu compte de Twitter, en el qual ha publicat un vídeo en qu explica el seu punt de vista. "Va ser una invasió, es van cometre moltes barbaritats. Es va sotmetre els pobles que habitaven la nostra Amrica, tot el continent", ha assegurat.

Acompanyat per la seva dona, el mandatari mexic ha assenyalat que l'objectiu d'aquestes missives és que tant el monarca com el papa facin "un relat de greuges" i que "es demani perdó als pobles originaris per les violacions al que ara es coneix com drets humans".

"Hi va haver matances, imposicions... l'anomenada conquesta es va fer amb l'espasa i amb la creu. Es van edificar les esglésies a dalt dels temples. Es va excomunicar als nostres herois patris. És l'hora de dir reconciliem-nos, per primer demanem perdó", ha demanat.

En el seu missatge, gravat a la zona arqueolgica de Comalcaco, el mandatari mexic ha fixat el 2021 com l'any de la "reconciliació histrica" coincidint amb el bicentenari de la independncia de Mxic.

López Obrador ha publicat aquest vídeo abans d'abordar aquest assumpte en un acte a la localitat de Centla per commemorar, precisament, el 500 aniversari d'una batalla contra les tropes espanyoles.

LA MONCLOA REBUTJA "AMB TOTA FERMESA" LA CARTA

Per altra banda, el Govern d'Espanya ha lamentat que "s'hagi fet pública la carta que el president dels Estats Units Mexicans va enviar al rei el passat 1 de mar", el contingut del qual ha rebutjat "amb tota fermesa".

Per a l'Executiu de Pedro Sánchez, "l'arribada fa cinc-cents anys dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de consideracions contempornies" com pretén el mandatari mexic.

"Els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com a pobles lliures amb una herncia comuna i una projecció extraordinria", han apuntat des de La Moncloa.