Actualitzat 10/3/2020 11:02:44 +00:00 CET

L'ONU i la UE rebutgen la restauració de l'Emirat Islàmic de l'Afganistan

Combatents talibans entreguen les armes.
GETTY IMAGES / MAJID SAEEDI - Archivo

MADRID, 10 mar� (EUROPA PRESS) -

Representants dels Estats Units, les Nacions Unides, la Unió Europea i diversos governs occidentals han destacat aquest dilluns que la comunitat internacional "no reconeix l'Emirat Islàmic de l'Afganistan" --nom del règim dels talibans entre el 1996 i 2001-- i han afirmat que "no n'acceptaran" la restauració.

En un comunicat després de l'acord de pau el 29 de febrer entre Washington i els talibans, l'ONU, la UE, França, Alemanya, Itàlia, Noruega, el Regne Unit i els Estats Units han celebrat el pacte perquè permet "posar fi a la guerra i obrir la porta a una negociació", que està previst que comenci aquest mateix dimarts.

Així, s'han decantat per "treballar de cara a un acord de pau exhaustiu i sostenible que posi fi a la guerra, doni estabilitat a la regió i seguretat global, que respecti els drets que hi ha reconeguts internacionalment i en la Constitució del país i que l'acatin tots els afganesos, fins i tot el Govern, els líders polítics, la societat civil i els talibans".

A més a més, han reiterat que "una pau exhaustiva i sostenible només es pot assolir a través d'un acord polític inclusiu que es negociï entre els afganesos i en el qual, especialment, les dones hi participin de manera significativa i es respecti la sobirania i integritat de l'Afganistan".

D'aquesta manera, han celebrat el "compromís" dels talibans de participar en un "procés polític" i han reclamat als insurgents i altres grups armats que garanteixin que "Al-Qaeda, Estat Islàmic o qualsevol altre grup terrorista internacional no utilitzi el territori afganès per amenaçar o atacar altres països".

D'altra banda, els signants han apostat per donar suport polític, econòmic i d'ajut al desenvolupament al futur executiu afganès, "sempre que preservin i respectin els drets que es reconeixen internacionalment a tots els afganesos".

Finalment, han reafirmat el compromís de mantenir el seu suport a les forces de seguretat afganeses "de manera sostenible" i han animat tots els països "a defensar el poble afganès i a impulsar un acord per a una pau duradora en interès de tothom".