Publicat 7/6/2019 15:02:38 +02:00CET

L'ONU eleva a més de quatre milions els veneçolans que han abandonat el país

Veneçuela.- La crisi migratòria a Veneçuela deixa 1,1 milions de nens necessitats a la regió
UNICEF/ SANTIAGO ARCOS - Archivo

MADRID, 7 juny (EUROPA PRESS) -

El nombre de veneçolans que han abandonat el país sud-americà ha superat ja els quatre milions, la qual cosa manté la crisi de Veneçuela com una de les pitjors emergències en matèria de desplaçament de tot el món, segons un nou balanç difós aquest divendres per les Nacions Unides.

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) consideren "sorprenent" el ritme al qual ha augmentat la xifra, perquè s'ha passat dels 695.000 emigrats a finals del 2015 als quatre milions a mitjan 2019.

En només set mesos, des de novembre del 2018, el nombre de refugiats i migrants ha augmentat en un milió de persones, segons les dades de les Nacions Unides, elaborades a partir de les estadístiques de les autoritats nacionals d'immigració i d'altres fonts.

Per països, Amèrica Llatina segueix sent la destinació triada per la gran majoria de veneçolans i Colòmbia i ja compta amb 1,3 milions de migrants del país veí. El segueixen el Perú (768.000), Xile (288.000), l'Equador (263.000), l'Argentina (130.000) i el Brasil (168.000).

L'enviat especial d'ACNUR i l'OIM per a aquesta crisi, Eduardo Stein, ha advertit que "aquestes xifres alarmants ressalten la necessitat urgent de donar suport a les comunitats d'acolliment als països receptors", perquè "no es pot esperar" que els països de la regió segueixin assumint la càrrega "sense ajuda internacional".

Per complementar els esforços establerts a la zona per facilitar la inclusió dels veneçolans, entre ells el Procés de Quito, al desembre es va presentar un Pla de Resposta Regional Humanitari per a Refugiats i Migrants (RMRP) adreçat a 2,2 milions de veneçolans i 580.000 persones en comunitats d'acolliment en 16 països. Aquest pla només està cobert ara per ara en un 21 per cent.