Publicat 28/5/2020 10:54:15 +02:00CET

L'ONU denuncia que alguns estats dels EUA fan servir el coronavirus per restringir l'accés a l'avortament

Una dona amb màscara en un barri de Nova York.
Vanessa Carvalho/ZUMA Wire/dpa

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

Diversos relators del grup de treball de les Nacions Unides sobre Discriminació contra les dones i les nenes han alertat aquest dijous que alguns estats dels Estats Units "manipulen" la crisi del coronavirus per restringir l'accés de les dones a l'avortament.

En concret, han explicat que Texas, Oklahoma, Alabama, Iowa, Ohio, Arkansas, Louisiana i Tennessee, "estats amb una llarg historial de pràctiques restrictives contra l'avortament", han fet ús de les mesures de confinament per suspendre procediments "que no es consideren mèdicament indispensables".

"Lamentem que aquests estats provin de manipular la crisi per restringir greument els drets reproductius de les dones", ha indicat aquest dijous la vicepresidenta del grup de treball, Elizabeth Broderick, en un comunicat.

"Aquesta situació també és l'últim exemple que il·lustra un patró de restriccions a l'atenció legal de l'avortament a tot el país", ha afegit, després d'expressar que sense voluntat política per revertir aquestes tendències "tan restrictives i regressives" els estats continuaran seguint aquest patró.

D'altra banda, Broderick ha mostrat "preocupació" perquè quan els funcionaris neguen l'accés a l'avortament urgent posen "en risc" les dones i "agreugen desigualtats sistèmiques", ha precisat.

Segons els experts, l'accés al servei d'avortament és crucial en aquest moment de crisi, quan les dones han d'afrontar restriccions a la mobilitat a causa de quarantenes i bloqueigs.

Broderick ha precisat que negar a les dones aquest servei és "inherentment discriminatori" i impedeix que les dones exerceixin el control sobre el seu cos i la seva vida.