Publicat 25/07/2021 18:06

L'ONU creu que Indonèsia és epicentre covid-19 a Àsia per "falta de solidaritat" i lentitud de vacunació

Ciudadanos de Jakarta, a Indonsia, durant la pandmia de coronavirus
Agung Fatma Putra/SOPA Images vi / DPA

MADRID, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

La mxima funcionria de Nacions Unides a Indonsia, Valerie Julliand, ha apuntat a la "falta de solidaritat global" i la lentitud en el procés de vacunació com a motius principals que el país sigui ara com ara l'epicentre de contagis de covid-19 al continent asitic.

Grcies a l'aplicació de mesures restrictives, Indonsia havia aconseguit mitigar els efectes de la pandmia, com altres pasos del sud-est asitic, segons ha detallat Julliand, tot i que des del mes de maig la crisi sanitria s'ha tornat "més urgent" i els casos s'han multiplicat per cinc, com recull un comunicat de l'ONU.

El país havia aconseguit un "progrés notable" en l'alleujament de la pobresa durant els últims deu anys, per la irrupció del coronavirus ha retardat alguns d'aquests assoliments, i més encara en sectors poblacionals més desfavorits i, també, en les dones.

Fa uns dies Indonsia va superar l'Índia i el Brasil com a nació amb més contagis diaris, cosa que l'ha situat com a actual epicentre de casos a sia, i fins i tot aquest dimecres l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar que al país s'havien registrat més de 77.500 defuncions a causa de la malaltia.

CAUSES PRINCIPALS

Julliand ha apuntat a imprudncies de la societat com un dels motius de l'augment imparable de casos, tot i que la lentitud en el procés de vacunació també ha jugat un paper fonamental, perqu a mitjan juliol només un sis per cent de la població havia rebut una dosi.

En aquest aspecte, destaca la baixa cobertura entre la gent gran i altres grups vulnerables davant la malaltia. Tot i que Indonsia havia aconseguit un "subministrament relativament bo" de l'organisme internacional COVAX, "la falta de solidaritat global" ha estat determinant.

"Els pasos rics van acumular vacunes. Per molt trist que sigui, Indonsia certament no és la que es troba en una pitjor situació; només l'1,1 per cent de les persones als pasos de baixos ingressos ha rebut almenys una dosi de vacunació", ha denunciat la treballadora de Nacions Unides al país asitic.

En aquest context, Indonsia va introduir restriccions estrictes de moviment a Java i Bali a principis de juliol, i des de llavors ha ampliat aquestes mesures, per encara no ha aplicat una limitació de moviment o bloqueig a nivell nacional, com ho han fet altres pasos en una situació semblant.

Per solucionar la situació, l'ONU ha brindat "suport tcnic i operatiu" i posar especial inters en la prevenció, i el dotar de mitjans per a la realització de proves en termes d'"equipament, protocols i capacitació".

"Hem facilitat l'arribada de 16,2 milions de dosis de vacunes a través de les installacions de COVAX fins avui i estem ajudant amb la seva difusió, perqu la logística de la cadena de fred és complexa en un arxiplag de 17.000 illes", ha apuntat Nacions Unides.

"Hi ha alguns problemes que es poden contenir en un país. Per quan es tracta de virus, no reconeixen fronteres i no diferencien entre pasos rics i pobres", ha resolt Julliand.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés