Actualitzat 26/11/2019 18:16

L'ONU avisa que les emissions de CO2 han de disminuir un 7,6% cada any fins el 2030

Contaminació
OHIO STATE UNIVERSITY

MADRID, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

Les emissions globals d'efecte hivernacle han de deixar de créixer de manera immediata i caure a un ritme del 7,6 per cent cada any des de 2020 fins 2030 per tenir la possibilitat de limitar l'escalfament del planeta en 1,5 graus centígrads, segons ha advertit aquest dimarts el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), que insisteix que de no ser així no s'aconseguir el repte marcat per l'Acord del Clima de París signat el 2015.

L'advertiment, emes aquest dimarts a Ginebra en l'Informe anual de la bretxa d'emissions del PNUMA, arriba a menys d'una setmana de la celebració de la XXV Conferncia de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climtic de l'ONU que se celebrar del 2 al 13 de desembre a Madrid i a poc més d'un mes que el 2020 entri en vigor l'Acord de París.

L'informe sobre la bretxa' assenyala que "fins i tot" si s'implanten tots els actuals compromisos incondicionals amb l'Acord del Clima de París, la temperatura global del planeta pujar 3,2 graus centígrads, la qual cosa comportaria impactes climtics més destructius i d'un rang més elevat.

Per aix, el PNUMA insisteix als pasos en qu l'ambició collectiva "ha d'augmentar més de cinc vegades els nivells actuals per aconseguir les retallades necessries durant la propera dcada per aconseguir l'objectiu de limitar l'augment de la temperatura global a 1,5C.

Així, insisteix que l'any 2020 és un "any crític per a l'acció climtica" i encoratja al fet que la propera Cimera del Clima (COP26) que tindr lloc a Glasgow, Esccia, determinar el curs futur dels esforos per frenar la crisi i els pasos haurien d'augmentar significativament els seus compromisos climtics.

L'informe del PNUMA indica que les emissions de gasos d'efecte hivernacle han augmentat l'1,5 per cent cada any en l'última dcada malgrat els diferents avisos i crides a l'acció. De fet, el 2018 les emissions totals van aconseguir les 55,3 gigatonelades de CO2 equivalent. Per tornar a la senda desitjada, les emissions anuals el 2030 haurien de ser a 15 gigatoneladas de CO2 equivalent menors cada any per limitar l'increment de temperatura a 2C i fins i tot, 32 gigatonelades de CO2 menors per aconseguir l'objectiu d'1,5C.

Si les coses continuen com estan actualment, les temperatures, lluny d'augmentar 1,5C, podrien créixer entre 3,4 i 3,9 graus centígrads al final d'aquest segle, cosa que comportar impactes destructius. Aix es tradueix en una retallada d'emissions de GEI a l'any d'un 2,7 per cent cada any entre 2020 i 2030 per al repte dels 2C i un 7,6 per cent a l'any per a l'objectiu d'1,5C.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés