Publicat 14/09/2021 08:32CET

L'ONU alerta que la pràctica contradiu les promeses dels talibà de respectar els drets humans a l'Afganistan

Milicians talibà en l'aeroport de Kabul
SAIFURAHMAN SAFI / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

   Constata denúncies "creïbles" d'assassinats i detencions arbitràries

   MADRID, 14 set. (EUROPA PRESS) -

   L'Alta Comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha alertat aquest dilluns que la "pràctica sobre el terreny" contradiu "sovint" els "compromisos declarats" dels talibà de respectar els drets humans a l'Afganistan. En aquest sentit, ha apuntat a denúncies "creïbles" d'"assassinats" d'exmembres de les Forces de Seguretat Nacional Afganeses i de "detencions arbitràries" de civils i col·laboradors internacionals.

   "Encara que els talibà han declarat públicament que pretenen amnistiar els antics membres del personal de seguretat i funcionaris públics, prohibir els registres domiciliaris i garantir els drets de les dones en virtut de la llei islàmica, la informació que hem comprovat en la mesura del possible, i que considerem ben fundada, indica que la pràctica sobre el terreny ha contradit sovint aquests compromisos", ha lamentat en una sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU.

   Bachelet ha explicat que les accions dels talibà "varien molt" entre províncies. L'ONU ha rebut informes d'"assassinats", "detencions arbitràries" i "registres casa per casa" contra exfuncionaris i persones que van cooperar amb l'anterior Govern i entitats nord-americanes.

   "Aquests registres han tingut lloc en tota la ciutat de Kabul, així com a Kandahar, Herat, Mazar-i-Sharif, Gardez, Maimana, Samangan i altres llocs. Diversos incidents similars han afectat el personal de l'ONU, que informa d'un augment dels atacs i les amenaces", ha afegit.

   Així mateix, ha alertat d'informació "molt preocupant" sobre "incursions dels talibà" en oficines d'algunes organitzacions no governamentals i grups de la societat civil.

DRETS DE LES DONES

   En "contradicció" amb les "garanties" que van donar de respectar els drets de les dones, Bachelet ha avisat que en les últimes tres setmanes elles han estat "progressivament excloses de l'esfera pública", sota el règim dels talibà.

   "En moltes zones se'ls prohibeix aparèixer als espais públics sense un acompanyant masculí. En nombrosos sectors professionals, s'enfronten a restriccions cada vegada majors (...). També, s'ha limitat l'accés de les nenes a l'educació, i en diverses localitats es prohibeix a les majors de dotze anys assistir a l'escola", ha criticat.

   Ha advertit que s'han desmantellat molts departaments d'Assumptes de la Dona en tot l'Afganistan, i que els insurgents s'han fet amb "les seves oficines i equips, accedint a arxius sensibles i amenaçant el seu personal".

   "Els grups de dones de la societat civil han estat acusats de lascívia i de difondre idees antiislàmiques en les comunitats", ha relatat també l'Alta Comissionada de l'ONU. També s'ha referit a les protestes de dones afganeses en diferents punts del país centreasiàtic, com la capital, enfront de les quals els talibà han respost amb "cada vegada major violència".

   Segons els informes, s'ha utilitzat "munició real, porres i fuets" contra manifestants i periodistes. Dos homes van morir a Herat el 7 de setembre, la mateixa jornada en la qual a Kabul almenys 15 periodistes van ser detinguts. Dos periodistes arrestats el 8 de setembre en les mobilitzacions també van ser agredits, segons ha explicat Bachelet.

   D'altra banda, la representant de l'ONU ha expressat la seva preocupació pels informes sobre "víctimes civils i abusos" com a conseqüència dels combats a la vall de Panjshir, així com les "creixents dificultats" que ha provocat la greu situació humanitària en aquesta zona.

"CONSTERNACIÓ" PEL NOU GABINET

   Enfront del Consell de Drets Humans de l'ONU, l'Alta Comissionada ha manifestat també sentir-se "consternada" per la "falta d'inclusivitat" de "l'anomenat gabinet provisional" dels talibà.

   "No inclou cap dona i a pocs no pashtuns", ha lamentat. A continuació, ha alertat sobre la crisi humanitària a la qual s'enfronta el país. Per això ha demanat assistència per al país, "sense deixar de tenir en compte" que la seva prestació "ha d'estar arrelada en el respecte i la protecció dels drets humans".

   Bachelet ha instat els Estats a utilitzar la seva "influència" per "fomentar el respecte dels drets humans", parant especial atenció als drets de les dones i les nenes, així com dels membres de les comunitats ètniques i religioses minoritàries.

   "Els assassinats per represàlia i altres abusos han de ser objecte d'una immediata rendició de comptes, incloent els individus que ordenen i dirigeixen aquests atacs", ha afegit. I ha urgit al Consell a adoptar "mesures audaces i enèrgiques", "d'acord" amb la gravetat d'aquesta crisi.

   Ha reclamat fer-ho mitjançant un mecanisme específic per "supervisar l'evolució de la situació dels drets humans a tot el país" i mantenir al Consell "estretament" informat dels esdeveniments.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés