Publicat 08/11/2014 13:24

L'ONU alerta de les elevades taxes de violència contra les dones a l'Amèrica Llatina

L'Observatori d'Igualtat de Gènere de la CEPAL adverteix que no n'hi ha prou amb canvis legislatius

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Econòmica per a l'Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) de l'ONU ha alertat en el seu últim informe que la desigualtat econòmica, social i cultural cap a la dona ha contribuït que la regió compti amb unes elevades taxes tant de discriminació i maltractaments com de feminicidi.

L'Observatori d'Igualtat de Gènere de l'Amèrica Llatina i el Carib (OIG) ha fet balanç durant una trobada celebrada a Mèxic sobre estadístiques de gènere i ha exposat part de les dades que fan de la regió una de les més violentes del món per a les dones.

A Colòmbia, 88 dones van morir a mans de les seves parelles o exparelles l'any passat, el que el converteix al país amb més víctimes per sobre del Perú (83), República Dominicana (71), El Salvador (46), Xile (40), Uruguai (25), Paraguai (20) i Guatemala (17), si bé l'organització ha admès que l'absència o dispersió d'estadístiques complica l'elaboració d'un balanç complet.

Un 63 % de les dones mexicanes han reconegut haver patit algun incident de violència, cosa que també han confessat un 60 % de les equatorianes. Aquestes dades inclouen no només a agressions comeses per parelles o exparelles, sinó també per qualsevol altra persona.

Tot i això, l'OIG ha reconegut que els abusos es produeixen sobretot entre els qui no han tingut en algun moment una relació sentimental. Les dades passen en aquest cas el 48,7 % a l'Equador, el 47 % a Mèxic i el 45,4 % a l'Uruguai, segons un comunicat de la CEPAL.

La situació és especialment crítica entre les dones indígenes i afrodescendents, sobre les quals a penes existeix informació fiable. Les dades recollits per l'OIG situen al 38 % el nivell d'indígenes que han patit violència física o sexual a mans de la seva parella a l'Equador o el Perú, mentre que a Guatemala i Paraguai les dades són del 24 i el 20%, respectivament.

NO N'HI HA PROU AMB LLEIS

Onze països de la regió ja han inclòs dins de les seves legislacions el feminicidi com a delicte específic: Xile, Costa Rica, l'Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà i el Perú. Tres més --l'Argentina, Colòmbia i Veneçuela-- el consideren un agreujant per al delicte d'homicidi.

La CEPAL ha advertit que els canvis normatius no basten, perquè no s'apliquen polítiques públiques eficaces. Així, les mesures aprovades només preveuen càstigs contra l'agressor i no entren a tallar els diferents factors que entren en joc en un cas de violència, com per exemple la desigualtat.

El 2010, un 32,7 % de les dones mancaven d'ingressos a Amèrica Llatina i el Carib, 20 punts més que la proporció d'homes en la mateixa situació.

L'organisme de l'ONU ha advocat per avançar en la igualtat laboral i per fomentar un sistema "integral" d'atenció, "capaç d'articular les polítiques socials amb les respostes judicials". Per millorar amb vista al futur, també ha demanat mecanismes "transparents, diaris i professionals" d'avaluació de la situació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés