Publicat 21/6/2020 18:41:36 +02:00CET

L'ONU acusa els talibà i forces afganeses d'atacar deliberadament sanitaris i instal·lacions mèdiques afganes

Desplaçats en Kabul
NRC/ENAYATULLAH AZAD - Archivo

   MADRID, 21 juny (EUROPA PRESS) -

   L'Oranització de les Nacions Unides (ONU) ha identificat un total de 15 atacs armats, 12 d'ells intencionats, contra sanitaris i instal·lacions mèdiques a l'Afganistan des del passat mes de març, en un informe en el qual manifesta una profunda preocupació al respecte en un moment en què la pandèmia de coronavirus ha arrelat al país.

   En l'informe, la Missió d'Assistència de les Nacions Unides a l'Afganistan (Unama) responsabilitza tots dos bàndols d'ignorar les necessitats de seguretat dels treballadors sanitaris.

   "En un moment en què a l'Afganistan necessita mesures humanitàries urgents per salvar totes les vides que es pugui, els talibà i les forces afganeses han dut a terme deliberadament actes violents que han soscavat l'atenció sanitària", ha lamentat la cap de la missió, Deborah Lyons.

   L'informe abasta els atacs ocorreguts entre l'11 de març, la data en què es va declarar la pandèmia, i el 23 de maig, el dia en què els talibà van anunciar un alto el foc de tres dies a l'Afganistan. Dins de l'informe, l'ONU matisa que almenys tres d'aquests atacs deliberats van ser perpetrats per forces afins al Govern afganès.

   L'Unama subratlla que les accions d'aquest tipus "no tenen cap justificació, la seguretat i el benestar de la població civil han de ser prioritaris".

   L'ONU destaca sobretot l'atac a un hospital de maternitat el 12 de maig a Kabul, quan un terrorista suïcida va provocar una explosió a l'entrada del recinte. Va ser el principi d'un atac a tirs que es va saldar amb la mort de 24 persones. Altres 20 van resultar ferides.

SISTEMA SANITARI

   L'Afganistan ha confirmat un total de 28.833 casos de coronavirus i 581 morts per l'epidèmia, que avança sense control pel país, en part a causa de la precarietat del seu sistema sanitari després d'anys de conflicte.

   Malgrat haver signat l'acord de pau amb el Govern dels Estats Units el 29 de febrer a Doha, els talibà mantenen la seva campanya d'atemptats contra les forces de seguretat afganeses i únicament s'han limitat a no perpetrar atacs contra les forces militars nord-americanes i estrangeres.

   El principal escull per a l'inici de les converses de pau entre els talibà i el Govern afganès segueix sent el compliment íntegre del bescanvi de presoners previst a l'acord de Doha, que inclou l'alliberament de 5.000 milicians a canvi de 1.000 agents de les forces de seguretat afganeses.

   Segons fonts de la negociació consultades per la cadena de televisió Tolo, les converses entre líders afganesos se celebraran a Qatar i començaran en menys de dues setmanes. El procés de diàleg havia d'haver començat el 10 de març però la falta d'avanços en el compliment de l'intercanvi de presoners ha impedit el seu començament.

Contador