Londres insisteix que no nomenarà el seu candidat per integrar la nova Comissió Europea abans de les eleccions

Publicat 25/11/2019 17:01:14CET
Ursula Von der Leyen
Sven Hoppe/dpa

LONDRES/BRUSSEL·LES, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern del Regne Unit ha insistit aquest dilluns que no nomenarà el seu candidat per integrar la nova Comissió Europea abans de les eleccions del 12 de desembre, tot i que espera que aquests retards no suposin un obstacle perquè l'equip de l'alemanya Ursula Von der Leyen pugui fer-se'n càrrec "com més aviat possible".

"Hem explicat la nostra posició a la UE en diverses ocasions" ha afirmat un portaveu del primer ministre britànic, Boris Johnson, en al·lusió als missatges que Londres ha traslladat a Brussel·les i en què ha deixat clar que no farà cap passa durant les properes setmanes.

El nou executiu comunitari es va concebre en principi per donar representació a vint-i-set països, però la pròrroga del Brexit ha obligat a incorporar també un comissari britànic, per a això la primera passa consisteix en una o diverses candidatures formals del Govern del Regne Unit.

"El Regne Unit no pretén ni vol frenar els procediments de la UE per a la formació d'una nova Comissió com més aviat possible", ha declarat el portaveu de Downing Street, segons l'agència de notícies Reuters.

Precisament aquest dilluns el Consell ha donat la seva aprovació a la llista del Col·legi de Comissaris de Von der Leyen que deixa en blanc la casella del Regne Unit, una decisió que els estats membre han pres després d'assenyalar que l'absència britànica es deu a la decisió del Govern de Johnson de no presentar candidat.

Brussel·les, en efecte, va obrir un procediment d'infracció al Regne Unit per incomplir les seves obligacions com a estat membre i va donar de límit fins divendres passat per corregir la situació. Londres no ha respost a aquest termini i continua sense nomenar candidat amb l'argument que no pot fer-ho en període preelectoral, per la qual cosa l'expedient continua obert.

Una portaveu comunitària ha confirmat que d'aquesta manera se supera la primera fase del procediment i que ara l'executiu comunitari "analitzarà la situació i veurà si és necessari fer una passa més", és a dir, obrir la segona fase de l'expedient que donaria un nou termini de dos mesos al país per esmenar la situació.

La tercera i última fase permetria a la Comissió portar el Regne Unit fins al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per ser sancionat si la justícia europea dona la raó a Brussel·les.

Fonts comunitàries es mostren cautes sobre què passarà en les properes setmanes perquè la Comissió tindrà en compte qüestions jurídiques i "polítiques" i adverteixen que res obliga Brussel·les a prendre una decisió en un sentit o un altre, ni un calendari "automàtic".

En qualsevol cas, amb el vistiplau del Consell a la llista de comissaris el nou equip de Von der Leyen afrontarà el seu últim examen aquest dimecres amb la votació en el ple del Parlament europeu. Si no hi ha sorpreses, l'Eurocambra donarà també el seu vistiplau i el nou executiu comunitari prendrà possessió el proper 1 de desembre.