Publicat 30/10/2021 18:30

Londres estudia l'activació del mecanisme de disputes per solucionar el conflicte amb França

El ministre britnic pel Brexit, David Frost
Peter Byrne/PA Wire/dpa

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre britnic pel Brexit, David Frost, ha confirmat aquest dissabte que el seu país est contemplant "activament" engegar el mecanisme per a la resolució de disputes estipulat en els acords de sortida de la Unió Europea per solucionar l'actual disputa pesquera amb Frana, abans de demanar a Brusselles i París que "deixin de posar les coses difícils" amb les seves accions i les seves paraules.

Frana ha acusat el Regne Unit de denegar sense motiu justificable les llicncies als seus vaixells, mentre que Londres insisteix que est complint de manera justa les regles del seu acord posterior al Brexit.

En aquest sentit, el Govern de Frana ha afirmat que gairebé la meitat de les sollicituds de llicncia que han presentat els pescadors francesos encara no s'han acceptat, malgrat haver presentat els documents que els han sollicitat les autoritats britniques per corroborar que compleixen els acords del Brexit.

Segons l'acord comercial del Brexit aconseguit a finals del 2020, els pescadors europeus poden operar en aigües britniques sempre que puguin demostrar que anteriorment exercien all la seva activitat.

Després que el primer ministre britnic, Boris Johnson, indiqués aquest mateix dissabte que no descartava l'activació d'aquest protocol, el ministre pel Brexit ha indicat que el Regne Unit ha actuat correctament en tota aquesta disputa.

"Hem estat negociant durant setmanes amb la Comissió de la UE la concessió de llicncies de pesca i hem concedit el 98% de les sollicituds", ha assegurat Frost al seu compte de Twitter. "Ho fem de bona fe i en ple compliment de les nostres obligacions cap als vaixells que han demostrat que han pescat prviament al nostre límit d'entre 6 i 12 milles nutiques", ha afegit.

L'Executiu de Frana ha posat sobre la taula una bateria de possibles sancions, entre aquestes la prohibició d'atracament de vaixells britnics, com a resposta a la reducció dels permisos concedits a pescadors francesos perqu pesquin en aigües del Canal. París no descarta tampoc limitar el subministrament elctric.

No obstant aix, Frost ha denunciat Frana per "amenaar aquesta setmana" la indústria pesquera, el subministrament d'energia i la cooperació futura; amenaces que "posarien la UE sota risc de violar les seves obligacions comercials", segons el ministre, qui ha manifestat a més la seva consternació per uns "aparents" comentaris que va fer la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre francs, Jean Castex, contra l'esperit de la retirada britnica.

"Ens preocupen i sorprenen els comentaris que aparentment han fet Jean Castex i Ursula von der Leyen: 'És indispensable mostrar a l'opinió pública europea que deixar la UE causa més dany que quedar-s'hi'", va parafrasejar el ministre. "Espero que aquesta opinió no tingui molts més suports a la UE, perqu veure-la expressada així resulta molt preocupant i problemtica en el context actual, quan estem provant de resoldre moltes qüestions summament delicades, incls el Protocol d'Irlanda del Nord", ha declarat.

"És per aix que estem considerant activament comenar el procediment del mecanisme de resolució de disputes", ha apuntat Frost, abans d'afegir que "per la nostra banda seguirem complint les nostres obligacions, i dialogant de manera constructiva per resoldre aquestes diferncies".

Finalment, no obstant aix, el ministre ha demanat a Frana i al Regne Unit que "moderin les seves accions i les seves paraules, perqu estan posant les coses més difícils




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés