Publicat 19/09/2019 10:57

Londres demana "flexibilitat" a la UE i ajornar el debat sobre el 'backstop' a la fase de transició

El ministre britnic pel Brexit, Stephen Barclay, intervé durant els Esmorzars Informatius d'Europa Press a Madrid el dijous 19 de setembre de 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 19 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre britnic pel Brexit, Stephen Barclay, ha demanat "flexibilitat" i "creativitat" a la Unió Europea per poder concretar un acord de sortida abans de la data límit del 31 d'octubre, per aix ha plantejat la possibilitat d'eliminar la salvaguarda que contemplava per a la frontera irlandesa i ajornar el debat sobre aquesta qüestió a la fase de transició que, amb els terminis actuals, acabaria al desembre del 2020.

Barclay, que ha participat en un esmorzar informatiu d'Europa Press, ha acudit a Madrid amb el missatge "clar" que Londres "vol que hi hagi un acord". En aquest sentit, tot i que ha adms que "hi ha poc temps", ha considerat que aquests poc més de 40 dies són "suficients" si les dues parts mostren voluntat.

Per aix, ha demanat a la part europea que tingui en compte "la realitat política al Regne Unit" i que l'Acord de Retirada que va negociar en el seu moment el Govern de Theresa May ja ha estat rebutjat tres vegades per la Cambra dels Comuns. Barclay ha insistit que cal que la salvaguarda amb la qual es vol evitar una frontera dura a l'illa d'Irlanda ha de "desaparixer".

El ministre ha criticat el 'backstop' --nom amb qu es coneix aquest pla d'emergncia en l'argot comunitari-- perqu és una mesura "permanent", en no incloure una potencial data d'eliminació en cas que Londres i Brusselles arribin al final de la fase de transició sense haver concretat cap pla per evitar-ne l'aplicació.

El Govern britnic ha subratllat en reiterades ocasions que no és favorable a la permanncia del Regne Unit en la unió duanera i el mercat únic i, a través de Barclay, ha lamentat l'estancament actual de les negociacions. Per aquest motiu, ha ofert a la UE retirar el 'backstop' dels textos actuals, en entendre que "no és necessari" a curt termini.

"Per qu arriscar-nos a materialitzar-ho abans del 31 d'octubre quan podem treballar junts en aquesta qüestió fins al desembre del 2020?", ha plantejat Barclay, sota una premissa que en principi ha estat rebutjada pels negociadors europeus en considerar que, sense aquesta garantia, existeix la possibilitat que hi hagi una 'frontera dura' al final de la fase de transició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés