Publicat 13/10/2020 13:10

L'OMS rebutja la immunitat collectiva perqu és "poc tic" i genera morts "innecessries"

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Sven Hoppe/dpa - Archivo

MADRID 13 oct. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha rebutjat la immunitat collectiva a la covid-19 perqu és "poc tic" i genera patiment i morts "innecessries".

En una roda de premsa, Tedros ha recordat que la immunitat collectiva efectiva és un concepte que s'utilitza quan una població es pot protegir d'un determinat virus si s'assoleix un llindar ptim de vacunació.

Per exemple, la immunitat collectiva contra el xarampió requereix que prop del 95 per cent de la població estigui vaccinada, per la qual cosa el 5 per cent que resta estar protegit i no s'encomanar a qui s'ha vacunat.

"La immunitat collectiva s'aconsegueix quan es protegeix les persones d'un virus, i no quan se les exposa", ha dit per avisar que "no s'ha utilitzat mai en la histria de la salut pública la immunitat collectiva com una estratgia per respondre a un brot, i encara menys a una pandmia".

Tal com ha recordat, no se sap "prou" sobre la immunitat a la covid-19, ats que tot i que les persones infectades desenvolupen una resposta immune les primeres setmanes, se'n desconeix la fora, durabilitat i les diferncies que hi pot haver entre els infectats, perqu ja hi ha hagut casos de reinfecció.

Així mateix, Tedros ha assenyalat que la "gran majoria" de les persones continuen sent susceptibles al virus i, de fet, les enquestes de seroprevalncia que s'han fet en alguns pasos indiquen que menys del 10 per cent de la població s'ha infectat. Per tant, ha advertit que deixar que el virus circuli sense control significa permetre infeccions, patiment i morts "innecessries".

Tot i aix, el director general de l'OMS ha reconegut que es comena a comprendre l'impacte a llarg termini en la salut de les persones amb covid-19, per ha insistit que permetre que un virus "perillós" que no es coneix del tot circuli lliurement és "poc tic" i, per tant, "no és una opció".

En aquest sentit, i després d'informar que els casos d'infecció per coronavirus "augmenten" arreu del món, especialment a Europa i Amrica, i que s'ha registrat aquests quatre dies el nombre més gran d'infectats des que va comenar la pandmia, Tedros ha recordat les mesures que, ara com ara, han demostrat ser més efectives contra el virus com, per exemple, evitar assistir a esdeveniments amb molta gent, protegir la població més vulnerable, conscienciar la població, i diagnosticar, allar, tractar i rastrejar i posar en quarantena els contactes.

"Aix és el que els pasos demostren que funciona, cada dia", ha recalcat, després de subratllar la importncia que adquireixen les aplicacions mbils per millorar el rastreig i detecció dels contactes propers d'un cas amb covid-19.

Finalment, Tedros ha esperat que els pasos facin intervencions específiques "on i quan calgui", i ha reiterat que "no hi ha dreceres ni solucions mgiques", sinó que la resposta requereix que s'utilitzin "totes les eines de la caixa d'eines".