Actualitzat 26/02/2021 18:51

L'OMS insisteix a demanar l'exempció de la propietat intel·lectual de les vacunes

Archivo - El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Sven Hoppe/dpa - Archivo

MADRID, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reclamat utilitzar les exempcions de propietat intelecutal "quan calgui" en les vacunes contra la covid-19.

"Ara és el moment d'utilitzar totes les eines per augmentar la producció, incloent la concessió de llicències i la transferència de tecnologia i, quan calgui, les exempcions de propietat intel·lectual. Si no és ara, quan?", ha reflexionat Tedros en una conferència de premsa aquest divendres a Ginebra (Suïssa).

El màxim representant de l'organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha celebrat que Ghana va esdevenir dimecres el primer país tret de l'Índia a rebre dosis del vaccí per mitjà del mecanisme COVAX de distribució equitativa de vacunes. A més, aquest divendres la Costa d'Ivori ha rebut les primeres dosis.

"Els pròxims dies i setmanes s'enviaran més dosis a altres països, a mesura que ens acostem al nostre objectiu de començar la immunització a tots els països els primers 100 dies de l'any. Ara ens en falten 43", ha assenyalat Tedros, que ha donat les gràcies a Gavi, Unicef i als estats membres que fins ara han col·laborat amb COVAX.

Malgrat que ha reconegut els "grans progressos" en la distribució equitativa mundial de vacunes, Tedros ha lamentat que és un "progrés fràgil". "Hem d'accelerar el subministrament i la distribució dels vaccins, i no podem fer-ho si alguns països negocien amb els fabricants de vacunes amb les quals compta COVAX", ha denunciat.

En aquest sentit, el director general ha assenyalat que entén "perfectament" que "tots els governs tenen l'obligació de protegir la seva pròpia població". "Però la millor manera de fer-ho és suprimint el virus alhora a tot arreu", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés