Publicat 10/8/2020 20:34:38 +02:00CET

L'OMS fa una crida per recaptar 64 milions d'euros i ajudar el Líban per l'explosió a Beirut

09 August 2020, Lebanon, Beirut: A Lebanese flag flies near the site where a massive explosion blasted the port of Beirut on the afternoon of 04 August which killed at least 158 people, wounded 6000 and displaced some 250,000 to 300,000.
Marwan Naamani/dpa

   La FICR demana 18,6 milions d'euros per incrementar el suport mèdic i ajudar els supervivents

   MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat "solidaritat i suport" amb el Líban per l'explosió a Beirut del passat dimarts, on van morir més de 200 persones i més de 7.000 van quedar ferides. A més, l'explosió ha deixat 300.000 ciutadans sense llar.

   En roda de premsa, el màxim dirigent de l'organisme sanitari internacional ha assenyalat que l'OMS ha fet una crida per recaptar fins el 76 milions de dòlars (al voltant de 64 milions d'euros) per ajudar el poble libanès.

   "A la gent de Beirut, als treballadors de la salut i als treballadors d'emergència en el terreny: els nostres pensaments estan amb vostès i continuarem recolzant-los", ha comentat.

   Tedros ha recordat que l'OMS ha enviat aquest dijous a Beirut un avió amb 20 tones de material sanitari per fer front al col·lapse sanitari a la ciutat, així com s'estan alliberant recursos del seu fons de contingència per a emergències. "I el nostre personal sobre el terreny està donant suport a l'avaluació de l'impacte en el sector de la salut amb els libanesos i altres socis de l'ONU", ha afegit.

1,2 MILIONS PER A EPIS

   Així mateix, ha detallat que s'han enviat 1,7 milions de dòlars (1,45 milions d'euros) en equips de protecció individual (EPI) per ajudar la lluita contra el Covid-19 al Líban i els subministraments humanitaris que van ser destruïts per l'explosió.

   "També estem treballant en estreta col·laboració amb les autoritats sanitàries nacionals per millorar l'atenció dels traumatismes, fins i tot mitjançant el desplegament i la coordinació d'equips mèdics d'emergència qualificats. També estem mitigant l'impacte de Covid-19, atenent les necessitats psicosocials i facilitant la ràpida restauració de les instal·lacions sanitàries danyades", ha conclòs.

CREU I MITJA LLUNA ROJA

   Per la seva banda, la Federació Internacional de les Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICR) ha reclamat 20 milions de francs suïssos (prop de 18,6 milions d'euros) per incrementar el suport mèdic i donar ajudes econòmiques als supervivents de les explosions.

   El director regional de l'organització a Beirut, Hossam el Sharkaui, ha destacat que "en un moment en el qual la gent ha estat copejada en el cor, aquesta capa addicional de suport per part de la comunitat internacional no pot arribar prou aviat".

   "No veig signes que els nostres equips de la Creu Roja sobre el terreny vagin a detenir-se, ja que treballen a contrarellotge per ajudar les persones que sofreixen d'ara una emergència de tres capes de crisi econòmica, coronavirus i la massiva explosió", ha manifestat.

   Així, la FICR ha explicat que els fons aniran directament al servei d'ambulàncies de la Creu Roja al Líban i ajudaran la compra i entrega de subministraments mèdics, medicines, suport de les famílies i rehabilitació dels danys a les instal·lacions de l'organització.

   La Creu Roja ha desplegat equips i les 125 ambulàncies disponibles al país per ajudar en les tasques de rescat i atenció als ferits, al mateix temps que ha distribuït aliments, aigua, kits d'higiene, llençols, mascarillas i guants.