Publicat 18/7/2019 11:12:33 +02:00CET

L'OMS declara emergència sanitària internacional el brot d'Ebola a la RDC

La OMS declara el brote de ébola en República Democrática del Congo como una emergencia de salud pública internacional
REUTERS / BAZ RATNER

MADRID, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El Comitè d'Emergència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dimecres la seva decisió de declarar emergència de salut pública internacional el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (RDC).

L'organisme, que ha celebrat una reunió d'emergència arran del cas que s'ha detectat recentment a la ciutat de Goma, que té dos milions d'habitants i es troba a prop de la frontera amb Uganda, ha emès a més una sèrie de recomanacions.

El comitè ha assenyalat després de la seva decisió que demanarà al director general de l'OMS, Tedros Adhanom, que procedeixi a emetre una declaració formal d'emergència internacional.

"Si bé no hi ha proves encara d'una transmissió local de l'Ebola a Goma, la RDC o Uganda, aquests esdeveniments representen una preocupant expansió geogràfica del virus", ha sostingut Tedros.

Tedros ha afirmat que l'organització considera que "el risc d'expansió de l'Ebola a la RDC i a la regió continua sent molt alt, mentre que el risc d'expansió fora de la regió continua sent baix".

Així mateix, ha recalcat que l'organització "no recomana cap restricció en els viatges i el comerç, cosa que en lloc de contribuir a detenir l'Ebola podria danyar la lluita (contra el virus)".

"Aquestes restriccions forcen la gent a utilitzar passos fronterers informals i no vigilats, cosa que incrementa el potencial d'expansió de la malaltia", ha explicat Tedros.

En aquest sentit, l'OMS ha recomanat a més que "les autoritats nacionals treballin amb les aerolínies i altres indústries de transport i turisme per garantir que no s'excedeixen en el consell de l'OMS sobre el trànsit internacional".

"El comitè no considera que els escàners als aeroports o altres ports d'entrada fora de la regió siguin necessaris", ha manifestat, i ha afegit que "els països en risc han de treballar urgentment amb els socis per millorar la seva preparació".