Publicat 3/8/2020 16:56:23 +02:00CET

L'OMS adverteix que "potser no hi hagi mai" una cura pel Covid-19 i apel·la al control de salut pública

El director general de la Organización Mundial de la Salud (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus
Sven Hoppe/dpa - Archivo

   MADRID, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat que, malgrat els avanços de les últimes setmanes en el desenvolupament d'una vacuna contra la Covid-19, "potser no hi hagi mai" una cura per a la malaltia.

   No obstant això, "mai és massa tarda per donar la volta a la situació", ha afirmat en la roda de premsa aquest dilluns a Ginebra, on ha apel·lat als principis bàsics de la salut pública i al control de malalties per aturar els rebrots.

   "Provar, aïllar i tractar pacients, i rastrejar i posar en quarantena els seus contactes. Informar, empoderar i escoltar les comunitats. Per a les persones, es tracta de mantenir la distància física, usar una mascareta, netejar-se les mans regularment i tossir amb seguretat lluny dels altres", ha dit.

   El missatge per a les persones i els governs "és clar: fes-ho tot. I quan estigui sota control, segueix endavant!", ha recomanat el director de l'OMS".

   Durant la setmana passada, l'OMS ha vist com països que semblava que havien superat moments crítics "ara estan lluitant amb nous pics de casos", ha advertit. No obstant això, "també s'ha vist com alguns països, regions o localitats que tenien una gran quantitat de casos ara estan controlant el brot".

"NO ÉS FÀCIL"

   "No és fàcil, per descomptat. Les mesures estrictes poden causar els seus propis problemes per a la prestació de serveis de salut essencials, l'economia i les societats en general. El Comitè va reconèixer que els Estats membres han de prendre decisions difícils per canviar l'epidèmia", ha dit.

   I ha afegit: "També van deixar clar que quan els líders fan un pas al capdavant i treballen intensament amb les seves poblacions, aquesta malaltia es pot controlar".

   Ha sostingut que cada dia s'aprèn sobre el virus, i ha celebrat que els països hagin "progressat en la identificació de tractaments que puguin ajudar les persones amb les formes més greus de Covid-19".

VACUNES

    El Comitè de l'OMS ha recomanat que els països participin en l'Accelerador d'Accés a les Eines Covid-19 (ACT) participin també en assajos clínics rellevants i es preparin per a una introducció terapèutica i segura de vacunes. Algunes es troben ara en assajos clínics de fase tres, i l'organització espera tenir una quantitat de vacunes efectives que puguin ajudar a prevenir infeccions.

   També ha reiterat la importància de seguir enfortint el sistema de salut; continuar millorant la vigilància, el seguiment de contactes i que els serveis de salut interromputs es reiniciïn el més ràpid possible; i mantenir les salvaguardes i el monitoreo en el seu lloc, "perquè aixecar les restriccions massa ràpid pot conduir a un ressorgiment".

MASCARETES

   Aquesta setmana, l'OMS ha llançat un desafiament per a l'ús de les mascaretes amb socis de tot el món, encoratjant les persones a enviar fotos d'elles mateixes portant-les. "A més de ser una de les eines clau per detenir el virus, la mascareta ha arribat a representar la solidaritat", ha assenyalat.

   "Si vostè és un treballador de la salut, un treballador de primera línia, allà on sigui, mostri'ns la seva solidaritat en seguir les pautes nacionals i fent una mascareta de forma segura, ja sigui cuidant a pacients o éssers estimats, viatjant en transport públic a la feina o recollint subministraments essencials", ha afegit.