Publicat 12/8/2020 20:15:35 +02:00CET

L'OIT advoca per renovar el projecte de garantia juvenil a Espanya pels efectes del virus en els joves

Una jove amb mascarilla a la Plaça del Consistori al moment en el qual de celebrar-se els Sanfermines 2020 hagués tingut lloc el famós chupinazo, a Pamplona, Navarra (Espanya), a 5 de juliol de 2020. Pamplona afronta aquest dilluns amb mesures per int
Eduardo Sanz - Europa Press - Archivo

   Alerta que la Covid-19 afecta a l'educació de més del 70% dels joves al món, així com al seu "benestar mental"

   MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

   L'Organització Internacional del Treball (OIT) advoca perquè es renovi el projecte de garantia juvenil a Espanya davant dels efectes que té l'epidèmia de Covid-19 a l'educació i l'ocupació dels joves.

   Així ho ha manifestat Natalia Díaz Santín, consellera de l'oficina de l'OIT per a Espanya, que ha afirmat que la Covid-19 afecta a l'educació de més del 70% dels joves al món". "Afecta no només a la seva educació, sinó a la capacitat productiva de tota una generació", ha declarat, que afegeix que té efectes en el "futur laboral" i el "benestar mental" dels joves.

   "Varia per regions. A Espanya, advoquem perquè s'abordi des del diàleg social i perquè es renovi el projecte de garantia juvenil", ha subratllat la consellera de l'oficina de l'OIT per a Espanya.

   L'informe 'Els joves i la pandèmia de la Covid-19: efectes en les ocupacions, l'educació, els drets i el benestar mental' indica que el 65% dels joves opina que la seva educació s'ha vist afectada adversament des del començament de la pandèmia, com a conseqüència de la transició de l'ensenyament presencial a l'online durant la fase de confinament.

   En aquest sentit, l'estudi destaca que la meitat d'aquests joves considera que la conclusió dels seus estudis es veurà endarrerida, i el 9% assenyala que podria haver d'abandonar-los definitivament.

   Respecte a la bretxa digital entre regions, l'OIT sosté que el 65% dels joves dels països d'alts ingressos van poder assistir a classes per videoconferència, enfront del 18% als països de baixos ingressos.

FUTUR PROFESSIONAL

   Segons l'informe, el 38% dels joves es mostra inquiet pel seu futur professional, i es preveu que la crisi dificulti el desenvolupament del mercat laboral i perllongui el període de transició dels joves des que acaben els seus estudis fins que aconsegueixen la seva primera ocupació.

   En concret, un de cada sis joves ha hagut de deixar de treballar des que va començar la pandèmia, i el 42% dels quals han mantingut la seva ocupació han vist reduïts els seus ingressos.

   L'estudi de l'OIT recull que aquesta situació ha repercutit en el seu benestar mental, ja que el 50% dels joves és susceptible de patir episodis d'ansietat o depressió, i que el 17% probablement els pateixin.