Publicat 11/7/2019 10:53:45 +02:00CET

L'Iran intenta sense èxit interceptar un petrolier britànic al golf Pèrsic

Iranian President meets French presidential envoy in Tehran
Ebrahim seydi/Iranian Presidency / DPA

WASHINGTON, 11 jul. (Reuters/EP) -

Un alt càrrec del Departament de Defensa dels Estats Units ha informat aquest dimecres que almenys cinc bucs que pertanyen a la Guàrdia Revolucionària de l'Iran han mirat d'interceptar sense èxit un petrolier britànic en aigües del golf Pèrsic.

L'incident ha tingut lloc gairebé una setmana després que les autoritats de Gibraltar interceptessin el petrolier iranià Grace 1 davant la sospita que traslladava una càrrega de cru que es dirigia a un port de Síria i incomplia així les sancions imposades per la Unió Europea.

Segons unes fonts nord-americanes, els vaixells iranians es van detenir després que un buc de guerra britànic els advertís per ràdio. "El buc de la Marina Reial 'HMS Montrose' va apuntar les seves armes cap als bucs iranians i els va alertar per ràdio. Llavors es van dispersar", ha asseverat l'Administració nord-americana.

Poc abans de l'incident, el president de l'Iran, Hassan Rouhani, havia assenyalat que el Regne Unit hauria d'enfrontar-se a "conseqüències" pel que va passar amb el petrolier a Gibraltar.

El Govern britànic ha afirmat hores més tard que tres embarcacions iranianes han mirat de bloquejar el pas d'un dels seus petroliers.

"Estem preocupats per aquesta acció i continuem instant les autoritats iranianes a reduir la intensitat a la regió", ha indicat el representant del Govern britànic en un comunicat.

Per la seva banda, la Guàrdia Revolucionària de l'Iran ha negat aquest dijous que hagi provat d'interceptar el petrolier britànic, segons ha informat l'agència de notícies Fars. "En les darreres 24 hores no hi ha hagut cap trobada amb bucs estrangers, inclosos els anglesos", ha indicat en un comunicat.