Publicat 8/5/2019 15:00:57 +02:00CET

L'Iran comunica que deixarà de complir alguns compromisos del pacte nuclear si els signants no el defensen

Iran announces partial departure from nuclear deal
Ebrahim Seydi/Iranian Presidency / DPA

LONDRES, 8 maig (Reuters/EP) -

El Govern de l'Iran ha comunicat a la Xina, Rússia, França, el Regne Unit i Alemanya que deixarà de complir alguns dels compromisos contemplats en l'acord nuclear signat el 2015 si no fan més esforços per protegir la República Islàmica de les sancions imposades pels Estats Units des de l'abandonament del pacte fa ara un any.

El president de l'Iran, Hassan Rouhani, ha assegurat aquest dimecres que el règim dels aiatol·lans reprendrà les activitats d'enriquiment d'urani d'alt nivell si la resta de països signataris de l'acord (el Regne Unit, França, la Xina, Rússia i Alemanya) no compleixen en el termini de 60 dies la seva promesa de protegir els sectors petrolier i bancari de l'Iran davant de les sancions nord-americanes.

Després del missatge de Rouhani, la ministra de Defensa de França, Florence Parly, ha advertit la República Islàmica que afrontarà més sancions si no compleix els compromisos contemplats en el pacte signat el juliol del 2015.

Les tensions han augmentat coincidint amb el primer aniversari de l'abandonament del pacte nuclear per part dels Estats Units, una decisió adoptada pel president nord-americà, Donald Trump, per considerar que l'Iran no estava complint els seus compromisos i que ha de parar el desenvolupament del seu programa de míssils i abandonar la seva influència en conflictes de la regió del Pròxim Orient.

Des de la sortida de l'acord, el Govern nord-americà ha reactivat les sancions contra la República Islàmica i ha ordenat als països d'arreu del món que deixin de comprar petroli iranià o afrontaran sancions per aquestes compres.

En un discurs difós per la cadena de televisió estatal iraniana, Rouhani ha dit que ha escrit la resta de països signataris de l'acord nuclear per avisar-los que la República Islàmica reduirà alguns dels seus compromisos contemplats en el pacte, com el de deixar de vendre urani enriquit i aigua pesada a altres països.

"Si els cinc països venen a la taula de negociació i aconseguim un acord i ells protegeixen els nostres interessos en els sectors bancari i del petroli, llavors tornarem a la casella de sortida", ha assegurat el mandatari iranià.

Rouhani ha advertit que hi haurà una ferma resposta si el programa nuclear iranià es porta al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, encara que ha afirmat que l'Iran està preparat per a unes negociacions. "El poble iranià i el món haurien de saber que no és el final de l'acord nuclear", ha dit el mandatari iranià. "Aquestes accions van en línia amb l'acord nuclear", ha assenyalat.

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors iranià, Mohammad Yavad Zarif, ha dit que, després d'"un any de paciència", l'Iran ha aturat "les mesures que els Estats Units ha fet impossible que continuessin". El cap de la diplomàcia iraniana ha assegurat que els cinc països de l'acord nuclear amb l'Iran tenen una "finestra estreta" per poder mantenir el pacte.

Els inspectors de les Nacions Unides han afirmat que l'Iran ha seguit complint l'acord nuclear des de la retirada unilateral del pacte per part dels Estats Units. Els països europeus signants del pacte, que es van oposar a la sortida dels Estats Units, han estat intentant redreçar l'acord i han mirat d'impulsar diverses mesures per rebaixar l'impacte econòmic de les sancions nord-americanes contra la República Islàmica.