Publicat 9/7/2019 10:31:37 +02:00CET

L'Iran assegura que la intercepció del seu petrolier a Gibraltar no quedarà "sense resposta"

El superpetrolero iranià 'Grace 1', retingut a Gibraltar
UK MINISTRY OF DEFENCE / POOL NEW

DUBAI, 9 jul. (Reuters/EP) -

El cap d'Estat Major de la Defensa de l'Iran ha assegurat aquest dimarts que la intercepció britànica d'un petrolier iranià a Gibraltar la setmana passada no quedarà "sense resposta", segons ha recollit l'agència de notícies Tasnim.

El Govern gibraltareny va informar aquest dilluns a través d'un comunicat que el 'Grace 1', que va ser capturat dijous passat a l'Estret, està carregat de cru al màxim de la seva capacitat. El text explica que aquestes proves refuten les declaracions de "certs comentaristes" que van especular que el carregament del buc no era cru".

El superpetrolier va ser intervingut perquè se sospita que la destinació del cru era una refineria de Síria, la qual cosa suposaria una violació de les sancions de la UE, concretament del Reglament 36/2012 "directament aplicable a Gibraltar", segons el comunicat.

La insistència sobre el lloc en el qual va ser intervingut el petrolier té a veure amb la reivindicació espanyola de sobirania sobre Gibraltar, perquè Madrid només reconeix com a gibraltarenyes les aigües del port de Gibraltar, mentre que la colònia britànica considera pròpies les aigües que envolten el Penyal.

Els tripulants del superpetrolier --en la seva majoria indis, encara que també hi ha pakistanesos i ucraïnesos-- han estat interrogats com a testimonis per la seva relació amb el vaixell, de bandera panamenya. A més, el fiscal general de Gibraltar va aconseguir divendres passat una ordre del Tribunal Suprem per ampliar el període de detenció del buc durant 14 dies.