L'Iran anuncia la detenció de 17 suposats espies de la CIA

Actualitzat 22/7/2019 11:04:45 CET
- REUTERS / LARRY DOWNING - Archivo

MADRID, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Intel·ligència de l'Iran ha anunciat aquest dilluns que ha desmantellat una xarxa d'espionatge de la CIA que operava a la nació persa, i ha indicat que ara com ara han estat detingudes 17 persones.

El director general de Contraintel·ligència ha explicat en un comunicat que aquestes 17 persones van ser detingudes al llarg de l'any passat i que algunes ja han estat jutjades i condemnades a mort.

"Els espies identificats estaven treballant en centres sensibles del sector privat en matèria nuclear, econòmica, militar, de ciberseguretat i infraestructures on s'encarregaven de recaptar informació classificada", diu la nota oficial, recollida per Press TV.

Pel que sembla, la CIA els va reclutar a través d'internet, amb l'emissió o renovació de visats, en esdeveniments científics celebrats a l'estranger o contractant directament especialistes iranians.

El mes passat, el Ministeri d'Intel·ligència va assegurar que havia aconseguit penetrar en el sistema de ciberseguretat dels Estats Units, utilitzat per la CIA per comunicar-se amb els seus agents.

La premsa oficial ha publicat imatges d'agents de la CIA que estarien en contacte amb els suposats espies. Una de les fotografies mostra un suposat membre de la Intel·ligència nord-americana reclutant un iranià als Emirats Àrabs Units.

"LLARG HISTORIAL DE MENTIDES"

Interrogat sobre aquest assumpte en una entrevista concedida a Fox News, el secretari d'estat dels Estats Units, Mike Pompeo, s'ha limitat a restar importància a l'anunci de l'Iran, sense confirmar ni desmentir la informació.

"El règim iranià té un llarg historial de mentides", ha dit, i ha afegit que no es prendria gaire seriosament "cap afirmació de l'Iran sobre les accions que han dut a terme".

Preguntat directament sobre els 17 detinguts, Pompeo ha contestat: "Hi ha una llarga llista de nord-americanes sobre la qual estem treballant perquè tornin a casa des de l'Iran".

L'Iran i els Estats Units estan immersos en una nova escalada de tensió amb motiu del primer aniversari de la ruptura de l'acord nuclear del 2015, pel qual Teheran es comprometia a limitar el desenvolupament militar de la seva indústria atòmica a canvi que Washington i les altres potències mundials retiressin les sancions en contra seva.

L'administració de Donald Trump va retirar els Estats Units de l'acord nuclear i des de llavors els altres signants --el Regne Unit, França, Alemanya, la Xina i Rússia-- han provat de mitigar les conseqüències, però l'Iran no està satisfet i ha començat a enriquir urani per sobre del que es permet pel tractat internacional, encara que lluny dels nivells necessaris per fabricar un arma atòmica.