Publicat 15/7/2019 18:01:47 +02:00CET

L'Iran adverteix que podria tornar a la situació prèvia a l'acord si els europeus "no compleixen les obligacions"

AMP.- Irán.- Irán podría volver a la situación previa al acuerdo si los europeos "no cumplen sus obligaciones"
REUTERS / STRINGER . - Archivo

MADRID, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats de l'Iran han advertit aquest dilluns que podrien tornar a la situació prèvia a l'acord nuclear del 2015 si els països europeus "no compleixen les seves obligacions", enmig de les tensions al voltant del pacte.

"Si Europa i els Estats Units no compleixen les seves obligacions, crearem un equilibri reduint els compromisos i portant la situació a com era fa quatre anys", ha dit el portaveu de l'Organització per a l'Energia Atòmica de l'Iran (OIEA), Behruz Kamalvandi.

Així, ha ressaltat que en l'acord "l'Iran va donar més del que rebia a causa que la resta de parts, especialment després de la sortida dels Estats Units, han oblidat els seus compromisos".

"Les accions nuclears que l'Iran està duent a terme són per recordar a les altres parts que han de complir amb les seves obligacions", ha argumentat, segons ha informat l'agencia iraniana de notícies Mehr.

Kamalvandi ha sostingut a més que "el que està fent l'Iran va en línia amb l'acord nuclear i es fonamenta en els paràgrafs 26 i 36".

Durant la jornada, el ministre d'Exteriors britànic, Jeremy Hunt, ha manifestat que "encara queda una petita finestra" d'oportunitats per "mantenir viu" l'acord, tal com ha recollit l'agència de notícies Reuters.

"L'Iran es troba a un any de desenvolupar armes nuclears. Hi ha hagut un tancament, però queda una petita finestra per matenir viu l'acord", ha dit, en el marc d'una reunió de ministres d'Exteriors a Brussel·les per abordar la situació.

Així, Hunt ha explicat que els països europeus provaran de tirar endavant una reunió entre les parts, perquè "hi ha una cosa anomenada comissió conjunta, que és un mecanisme establert en l'acord i que s'activa quan una part creu que una altra l'ha violat". "Passarà molt ràpid", ha ressaltat.

DIFERÈNCIES AMB EUA

D'altra banda, Hunt s'ha distanciat de la postura de Washington encara que s'ha mostrat d'acord amb els Estats Units en la necessitat de trobar una solució a llarg termini per fer front a la influència iraniana a la regió.

"El que els Estats Units sap és que el considerem el nostre aliat més proper, creiem que l'aliança entre el Regne Unit i els Estats Units ha estat el pilar de la pau i la prosperitat mundial durant els darrers 74 anys, però els amics de vegades no estan d'acord", ha dit.

"Aquesta és una de les molt poques ocasions en les quals no estem d'acord, però això no significa que no treballem a prop en la cerca de la pau", ha argüido.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, ha recalcat que els països europeus han de romandre units per mantenir l'acord i ha afegit que Teheran ha de fer marxa enrere en la seva reducció dels compromisos.

L'AUGMENT DE LES TENSIONS

Les tensions entre els Estats Units i l'Iran i dins de la regió d'Orient Pròxim han augmentat en els darrers mesos a causa de la sortida de Washington de l'acord nuclear signat el 2015.

El Govern de l'Iran ha anunciat que es desvincularà progressivament de l'acord i anunciarà noves mesures cada 60 dies si Europa no pren "noves iniciatives" per garantir la plena reincorporació de la República Islàmica als mercats internacionals.