Publicat 28/10/2019 19:00:49 +01:00CET

L'Institut Nacional de DDHH de Xile denuncia Carabineros per tortura sexual a un jove durant les protestes

Efectius de Carabineros a Viña del Mar (Xile)
LEONARDO RUBILAR/AGENCIAUNO / LEONARDO RUBILAR

SANTIAGO, 28 oct. (Agencia Un/EP) -

L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) de Xile ha presentat aquest dilluns una querella contra Carabineros per presumpta tortura sexual a un jove en el marc de les protestes que han sacsejat el país la darrera setmana.

El jove va ser detingut dissabte passat als voltants del La Moneda, la seu del Govern xilè. Segons el seu relat, Carabineros el van retenir dins d'un cotxe durant unes dues hores en les quals va ser copejat i va patir tortures amb violència sexual.

L'INDH ja ha documentat 17 casos de tortures amb violència sexual, suposadament a mans de les forces de seguretat, des del 17 d'octubre, quan van començar les protestes contra el Govern de Sebastián Piñera.

En aquest període, s'han presentat 351 denúncies contra membres de Carabineros i de les forces armades, la majoria d'aquestes a la regió metropolitana de Santiago (107), L'Araucanía (50) i Valparaíso (49), d'acord amb el recompte fet pel diari xilè 'La Tercera'. A més, prop de 3.200 persones han estat detingudes i unes 1.100 han hagut de ser ateses en hospitals, conforme als números de l'INDH.

Les protestes van començar per la quarta apujada del bitllet de metro en pocs mesos però van créixer ràpidament per denunciar la desigualtat social. Després d'una setmana en què ha estat necessari declarar l'estat d'emergència i desplegar a carabineros i militars, Piñera ha presentat una "agenda social" i ha remodelat el Govern per donar resposta a les preocupacions dels xilens.