Actualitzat 4/5/2020 10:30:26 +00:00 CET

El Likud presenta un projecte de llei per annexionar gran part de Cisjordània

El primer ministre de Palestina, Mohammad Shtayyeh, durant una protesta contra l''acord del segle' a Cisjordània
-/Prime Minister Office via APA / DPA - Archivo

MADRID, 4 maig (EUROPA PRESS) -

El Likud, el partit del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha presentat aquest diumenge un projecte de llei per annexionar grans zones de Cisjordània, on es troben els assentaments jueus, la vall del riu Jordà, i la zona nord del mar Mort.

El partit compta amb un ampli suport dins de la Knesset, per la qual cosa es preveu que la iniciativa tirarà endavant. Netanyahu havia promès aquesta annexió, tot i que dins del pla de pau dels Estats Units, en el qual també es contempla la creació d'un estat palestí.

La formació ha explicat que les zones que pretén annexionar a Israel, que suposen prop del 30 per cent de Cisjordània, tenen una importància estratègica i política cabdal i, a més, ha assegurat, suposaria la consumació d'un deute històric.

Israel va ocupar Cisjordània, Jerusalem Est, la Franja de Gaza i els alts del Golan durant la guerra del 1967, per la qual cosa els assentaments i la colonització d'aquests territoris suposa un crim de guerra des del punt de vista del dret internacional.

Segons dades del 2012, uns 531.000 colons jueus viuen a Cisjordània, una part a colònies que Israel considera legals i l'altra en assentaments que fins i tot el govern israelià qualifica d'il·legals. Les xifres actuals podrien ser superiors.