Publicat 8/12/2019 16:47:28 +01:00CET

El Likud de Netanyahu anunciarà aquesta nit si celebrarà primàries per elegir el líder del partit

Protesta contra Benjamin Netanyahu.
Nir Alon/ZUMA Wire/dpa

MADRID, 8 des. (EUROPA PRESS) -

El partit Likud del primer ministre en funcions d'Israel, Benjamin Netanyahu, anunciarà aquesta nit si es decanta per l'elecció del seu nou líder --Netanyahu o un substitut-- a través d'un procés de primàries.

L'acusació formal de la Fiscalia General de l'Estat d'Israel contra Netanyahu, per frau, suborn i abús de confiança en tres casos de corrupció ha provocat fortes tensions en el seu partit. Algunes veus demanen un procés de regeneració a través d'eleccions primàries, per aquest motiu el Comitè Central d'aquesta formació es reuneix aquesta nit a Tel-Aviv.

Fins ara només el diputat Gideon Saar, que va ser ministre d'Educació de Netanyahu, ha qüestionat obertament que el primer ministre en funcions continuï encapçalant el partit i ha demanat primàries amb urgència.

No obstant això, altres figures del Likud com el president del Parlament, Yuli Edelstein, estarien disposats a presentar-se a unes primàries, segons ha informat el Canal 12 de la televisió israeliana.

Edelstein és un dels pesos pesats del Likud que s'ha mantingut en silenci després de l'acusació oficial contra Netanyahu, però que ara sembla moure fitxa per mirar de substituir el líder israelià al capdavant del Likud.

Si ell i Saar es presentessin a unes primàries, potser Netanyahu tindria més possibilitats de sortir reelegit líder perquè el vot contra el primer ministre quedaria dividit.

Segons el Canal 12, el president de la Knesset porta sondejant la situació en els últims dies per comprovar quines serien les seves possibilitats de guanyar unes primàries davant de Netanyahu i ha tingut reunions amb diverses figures del partit.