Actualitzat 01/06/2021 08:54

El líder del Front Polisario declara aquest dimarts des de l'hospital per presumptes violacions dels DDHH

Archivo - Arxivo - El líder del Front Polisario i president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Brahim Ghali
STR/dpa - Archivo

Un activista i una associació acusin Ghali d'abusos contra els saharaui refugiats a Tinduf

MADRID, 1 juny (EUROPA PRESS) -

El líder el Front Polisario, Brahim Ghali, declararà aquest dimarts per videoconferència des de l'hospital de Logronyo, on està ingressat per complicacions derivades de la covid-19, davant el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz. L'instructor ha reactivat dues querelles presentades contra el dirigent saharaui per diversos delictes, incloses presumptes tortures.

Està previst que la compareixença comenci a les 10.00 hores des de l'Hospital de San Millán-San Pedro, on Ghali va ser ingressat el passat 18 d'abril amb un quadre greu de coronavirus, després d'un trasllat des d'Algèria que la diplomàcia espanyola va justificar per raons humanitàries. Aquest trasllat és el rerefons de la crisi deslligada amb el Marroc a la frontera a Ceuta.

Pedraz va citar-lo inicialment perquè respongués la querella presentada per l'activista saharaui de nacionalitat espanyola Fadel Breica, que l'acusa de presumptes delictes de detenció il·legal, tortures i lesa humanitat comesos el 2019 als campaments de Tinduf.

Segons Breica, quan va arribar als assentaments de refugiats saharauis d'aquesta localitat algeriana va ser amenaçat per agents del Front Polisario perquè marxés. Lluny de fer-ho, va organitzar actes de protesta. Militars el van arrestar i el van traslladar a un centre de detenció indeterminat, on assegura que va rebre cops i descàrregues elèctriques.

La querella va caure en mans del jutge José de la Mata --ara a Eurojust--, que va decidir arxivar-la. Pedraz la va reactivar el passat mes de gener, en considerar que els fets denunciats podien constituir delictes de detenció il·legal i tortura. En canvi, va descartar que poguessin ser delictes de lesa humanitat, atès que no s'aportaven elements per acreditar una atac generalitzat a la població civil.

Poc després, Pedraz va admetre una segona querella, presentada per l'Associació Saharaui per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH) contra Ghali i 27 persones més pel maltractament al qual presumptament van sotmetre a presoners de guerra i als propis ciutadans saharauis, "especialment" als d'origen espanyol.

Al principi, el jutge de l'Audiència Nacional pretenia notificar a Ghali aquesta segona querella en l'interrogatori d'aquest dimarts, si bé a la fi va optar per comunicar-la-hi abans, per poder preguntar-li ja per tots dues assumptes.

SENSE MESURIS CAUTELARS

La compareixença judicial ve marcada per la incertesa, perquè el líder del Front Polisario es va negar a signar el 'rebut' als agents de la Comissaria General d'Informació (CGI) que van anar a l'hospital per notificar-li la primera querella, adduint que abans volia contactar amb l'Ambaixada algeriana i amb personis de la seva confiança.

ASADEDH va reaccionar sol·licitant a Pedraz la detenció de Ghali, que l'instructor va denegar a causa de l'estat de salut de Ghali. A més, va estimar que "no hi ha indicis clars" de la seva participació en els fets denunciats.

Els dubtes sobre si el líder del Front Polisario seguiria a Espanya l'1 de juny van créixer quan el seu 'número dos', Salem Lebsir, va indicar a un mitjà de comunicació que Ghali "no és presentarà davant el jutge". "Quan es recuperi, que serà en 10 dies, sortirà del país", va dir a Okdiario.

L'associació saharaui va respondre demanant directament al magistrat que retirés el passaport a Ghali. Pedraz també ho va rebutjar: "Les 'informacions' que hagin aparegut en mitjans de comunicació no poden, per obvi, donar lloc a acordar mesures restrictives de cap tipus a qualsevol investigat", va argumentar.

Per fer front a aquestes dues querelles, el líder sahaarui ha fitxat l'advocat Manuel Ollé, expert en Dret Internacional, que l'assistirà ja a la declaració d'aquest dimarts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés