Publicat 15/11/2019 17:33:46 +01:00CET

La líder escocesa assegura que Corbyn s'ha "ficat en un embolic" amb el referèndum independentista

Nicola Sturgeon.
Jane Barlow/PA Wire/dpa

MADRID, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha restat importància a l'avís del líder laborista, Jeremy Corbyn, sobre la possibilitat d'un nou referèndum independentista, i ha assegurat que s'ha "ficat en un embolic" en vista dels seus canvis públics d'opinió.

Corbyn va assegurar el dimecres que, si arriba a Downing Street després de les eleccions parlamentàries del 12 de desembre, no acceptaria la celebració d'un referèndum durant el seu primer mandat, de cinc anys.

Hores després, Corbyn va aclarir que aquest veto només regiria pels "primers anys" de mandat, mentre que dijous va assegurar que la consulta no tindria lloc almenys en dos anys, segons la radiotelevisió pública BBC.

"Ha canviat sobre aquest tema i s'ha ficat en un embolic", ha afirmat aquest divendres Sturgeon, que ha condicionat qualsevol suport a una possible aliança "progressista" en contra del Partit Conservador als seus plans per repetir el 2020 la consulta que ja va fracassar el 2016.

Des de Dublín, la líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha instat el dirigent laborista a escoltar els militants del seu partit, si bé ha suggerit que Corbyn és més procliu al referèndum del que admet: "Sospito que no és equidistant sobre aquest tema".

El primer ministre, Boris Johnson, ha utilitzat el possible plebiscit a Escòcia com a argument en contra de Corbyn i ha advertit que una possible aliança entre el Partit Laborista i el SNP "arruïnaria el 2020" amb dos referèndums, en al·lusió també a una hipotètica segona consulta sobre el Brexit.