Publicat 1/11/2019 13:02:54 +01:00CET

La líder d'Escòcia sol·licitarà abans de Nadal permís per un nou referèndum

15 October 2019, Scotland, Aberdeen: First Minister of Scotland Nicola Sturgeon delivers her keynote speech during the SNP autumn conference at the Event Complex. Photo: Jane Barlow/PA Wire/dpa
Jane Barlow/PA Wire/dpa

LONDRES, 1 nov. (Reuters/EP) -

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest divendres que abans de Nadal demanarà permís al Govern britànic per celebrar un nou referèndum independentista, que tornaria a posar sobre la taula la secessió que ja va ser rebutjada al setembre de 2014.

Sturgeon, que ja havia expressat la seva intenció de convocar una nova consulta el 2020, ha assegurat que vol activar aquest mateix any la secció 30 de la llei de devolució de competències de 1998, segons la qual el Parlament escocès pot iniciar els tràmits per plantejar la independència als ciutadans.

"Lliurarem la petició de la secció 30 a Downing Street, independentment de qui hi sigui, abans de Nadal", ha dit Sturgeon, qui considera "vital" que "Escòcia assumeixi el control del seu futur".

En el referèndum de 2014, només un 45 per cent dels votants va donar suport a l'opció independentista, davant el 55 per cent que va optar perquè Escòcia continués formant part del Regne Unit. Sturgeon ha argumentat que el context ara és diferent a causa del Brexit, rebutjat al juny de 2017 per una majoria d'escocesos.

Al debat s'afegeixen també les eleccions parlamentàries anticipades al Regne Unit, previstes pel 12 de desembre, i en les quals el Partit Conservador de l'actual primer ministre, Boris Johnson, parteix de nou com a favorit. Tant Johnson com la seva predecessora, Theresa May, s'han mostrat poc inclinats a avalar les pretensions secessionistes de Sturgeon.