Publicat 5/8/2020 7:47:00 +02:00CET

Líban.- Trump diu que les explosions en el port de Beirut "semblen ser un terrible atac"

MADRID, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat aquest dimarts que les explosions registrades en el port de la capital del Líban, Beirut, "semblen ser un terrible atac", a pesar que les autoritats libaneses no han confirmat oficialment la causa de l'incident.

"Sembla que ho va ser arran de l'explosió", ha sostingut Trump en roda de premsa després de ser preguntat sobre si considera que les explosions no han estat un accident. "M'he reunit amb alguns dels nostres millors generals i semblen creure que això no ha estat un tipus d'explosió d'una fàbrica", ha agregat.

"Això va ser, sembla ser que va ser, segons ells, que saben més que jo, però sembla que pensen que va ser un atac. Que va ser una bomba d'algun tipus", ha manifestat.

Així mateix, Trump ha traslladat les "profundes simpaties" dels Estats Units al poble del Líban. "Els nostres resos estan amb totes les víctimes i les seves famílies. Estats Units està preparat per recolzar al Líban", ha ressaltat, abans de destacar "la molt bona relació" entre el país i "la població del Líban".

Per la seva banda, tres oficials del Departament de Defensa dels Estats Units que han preferit mantenir l'anonimat han assegurat a la cadena de televisió CNN que no hi ha cap prova que les explosions a Beirut hagin estat un atac.

Un d'ells ha explicat que, si hi hagués indicis d'un atac a aquesta escala, s'augmentaria automàticament la protecció per a les tropes i actius nord-americans que es troben a la regió, però que això no ha succeït.

El balanç de víctimes a causa de les dues potents explosions ha ascendit a 73 morts i més de 3.500 ferits, segons ha confirmat el ministre de Sanitat libanès, Hamad Hasán, en declaracions recollides pel diari 'An Nahar'.

Fonts citades per l'agència estatal libanesa de notícies, NNA, han assenyalat que l'incident hauria tingut lloc en una sitja del port que acull una fàbrica de focs artificials, mentre que el director de Seguretat Nacional, Abbas Ibrahim, ha dit que no es poden aclarir les causes del succés fins que no concloguin les investigacions.

Ibrahim ha ressaltat a més que a la zona es troben explosius confiscats en el port de Beirut des de fa anys, sense pronunciar-se directament sobre si han estat darrere de la potent deflagració a la zona.

En aquest sentit, el primer ministre libanès, Hasán Diab, ha titllat de "inacceptable" que 2.750 tones de nitrat d'amoni estiguessin emmagatzemades "des de fa sis anys" en un magatzem en el port, la qual cosa suposadament hauria causat l'explosió a la zona, si bé encara no hi ha una confirmació oficial.

Els vídeos que circulen en xarxes socials mostren una explosió i una gran columna de fum a la zona, prèvia a una segona deflagració de major potència que ha causat enormes danys materials als voltants, arribant a escoltar-se en Tir i Sidón.

Davant aquesta situació, Diab ha decretat el dimecres com a jornada de dol nacional en homenatge a les víctimes de les explosions i ha demanat ajuda internacional davant el que ha descrit com "una catàstrofe", abans d'agregar que els responsables del succeït "pagaran el preu".

Per la seva banda, l'Alt Consell per a la Defensa ha celebrat una reunió d'emergència per abordar la situació en la qual ha decidit declarar l'estat de desastre a la ciutat i recomanar al Govern la declaratoria de l'estat d'emergència, tal com ha recollit el diari libanès 'The Daily Star'.