Publicat 13/8/2020 20:21:53 +02:00CET

Líban.- El FBI se sumarà a les investigacions obertes al Líban després de l'explosió al port de Beirut

Danys causats per l'explosió en el port de la capital del Líban, Beirut
Marwan Naamani/dpa

MADRID, 13 ago. (EUROPA PRESS) -

El FBI s'unirà a les investigacions obertes al Líban entorn de l'explosió registrada el 4 d'agost al port de la capital, Beirut, segons ha informat aquest dijous el sotssecretari per a Assumptes Polítics dels Estats Units, David Hali.

Hali, que ha arribat durant la jornada a la ciutat libanesa, ha assenyalat a més que demanarà reformes a les autoritats del país durant les reunions que mantindrà en les properes hores en el marc de la seva visita oficial, segons ha recollit l'agència estatal libanesa de notícies, NNA.

El Departament d'Estat nord-americà ha indicat que Hali, que estarà al país fins al dissabte, "expressarà les seves condolences al poble libanès per les seves pèrdues com a resultat de la devastadora explosió" i "reiterarà el compromís del Govern dels Estats Units amb recolzar al poble libanès a recuperar-se d'aquesta tragèdia i reconstruir les seves vides".

Així mateix, ha dit que durant les seves reunions "subratllarà la necessitat urgent de dur a terme reformes fonamentals a nivell econòmic, financer i de governança, posar fi a la corrupció endèmica, aconseguir la rendició de comptes i la transparència i introduir un control generalitzat de l'Estat a través d'institucions funcionals".

"A més, recalcarà la voluntat dels Estats Units de recolzar a qualsevol Govern que reflecteixi la voluntat de la població i estigui realment compromès amb actuar per impulsar aquesta agenda de reformes", ha reblat el Departament en el seu comunicat, publicat a la seva pàgina web.

El primer ministre libanès, Hasán Diab, va anunciar el dilluns la dimissió de l'Executiu arran de les mobilitzacions al país per exigir responsabilitats per les explosions, un discurs en el qual va sostenir que el seu Govern "fa un pas enrere per estar al costat de la població".

L'incident ha estat atribuït inicialment a l'explosió accidental de 2.750 tones de nitrat d'amoni mal emmagatzemat, si bé el president libanès, Michel Aoun, va dir el divendres que encara no descarta la possibilitat que una "interferència externa" fos la causa. Així mateix, va rebutjar una investigació internacional.

Les explosions, que han deixat més de 170 morts i 6.000 ferits, han tingut lloc en un moment en el qual el Líban travessa una greu crisi econòmica --la pitjor des de la guerra civil (1975-1990)-- i es tem que la destrucció ocasionada per les mateixes impactin directament en la importació d'aliments i altres productes bàsics.