Publicat 6/8/2020 22:06:10 +02:00CET

Líban.- Detingudes 16 persones en el marc de les investigacions per les explosions al port de Beirut

MADRID, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats del Líban han anunciat aquest dijous que fins al moment han estat detingudes 16 persones en el marc de les investigacions per les explosions registrades el dimarts al port de la capital, Beirut, que han deixat almenys 137 morts i més de 5.000 ferits.

El comissionat estatal davant el tribunal militar del Líban, Fadi Akiki, ha indicat que, a més dels detinguts, hi ha un nombre indeterminat de persones sota investigació. "Les perquisicions continuen per incloure a tots els sospitosos", ha agregat.

Així mateix, ha assenyalat que l'escena de les explosions romandrà tancada fins a la fi de les investigacions i sota "supervisió" de la Policia Militar i la Divisió d'Informació de les Forces de Seguretat Internes, segons ha informat l'agència estatal libanesa de notícies, NNA.

Akiki ha agregat que les investigacions "cobreixen totes les circumstàncies que han portat a aquesta explosió massiva i a les morts i ferides causades a soldats i civils innocents, a més dels molts greus danys materials".

Finalment, ha recalcat que entre els detinguts estan diversos alts càrrecs de l'autoritat del port de Beirut per la seva presumpta responsabilitat en l'emmagatzematge i manteniment dels explosius que estaven emmagatzemats en un de les sitges afectades.

Les autoritats libaneses han ordenat a més durant la jornada congelar els béns i han emès una prohició de viatge contra set membres del citat organisme que es troben sota arrest domiciliari, tal com ha recollit el diari libanès 'The Daily Star'.

Si bé les causes de les explosions encara estan per confirmar, la principal hipòtesi és que 2.750 tones de nitrat d'amoni que s'acumulaven des de feia sis anys en un dels magatzems del port de Beirut van cremar per les precàries condicions de seguretat en el lloc.

Les autoritats han declarat l'estat d'emergència per a Beirut, han alliberat una partida pressupostària de 100.000 milions de lliures libaneses (uns 56 milions d'euros) i han creat una comissió d'investigació que en cinc dies, a comptar des del dimarts, ha d'aportar les seves conclusions sobre les causes de l'ocorregut.

Les explosions han tingut lloc en un moment en el qual el Líban travessa una greu crisi econòmica --la pitjor des de la guerra civil (1975-1990)-- i es tem que la destrucció ocasionada per les mateixes impactin directament en la importació d'aliments i altres productes bàsics.