Publicat 14/4/2020 15:23:02 +02:00CET

L'FMI estima que el PIB d'Espanya es contraurà un 8% el 2020 i que la desocupació arribarà al 20,8%

Kristalina Georgieva, consellera delegada del Banc Mundial.
SIMONE D. MCCOURTIE / WORLD BANK - Archivo

MADRID, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha actualitzat aquest dimarts les seves estimacions macroeconòmiques d'Espanya, que han empitjorat significativament pel coronavirus, i espera que tanqui el 2020 amb una taxa de desocupació del 20,8% i una caiguda del producte interior brut (PIB) del 8%.

Es tracta de les pitjors dades macro que ha pronosticat per a Espanya en molts anys. Si es confirma una contracció del 8%, seria la pitjor dada de tota la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística que va començar el 1970 i, probablement, la pitjor des de la Guerra Civil.

En l'informe bianual 'Perspectiva Econòmica Mundial', l'organisme ha revisat en 9,6 punts percentuals a la baixa la previsió del PIB d'Espanya el 2020. L'any 2021, el creixement serà del 4,1%, la qual cosa suposa una correcció a l'alça de 2,7 punts pel que fa a les estimacions del gener.

"És una crisi com cap altra", ha assegurat l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, que ha alertat que "és molt probable que l'economia global experimenti la pitjor recessió des de la Gran Depressió i que també sobrepassarà la crisi financera de fa una dècada".

En aquest sentit, la taxa de desocupació d'Espanya serà la segona més perjudicada entre les grans economies europees, només per darrere d'Itàlia (-9,1%). França i Alemanya experimentaran un descens del 7,2% i del 7%, respectivament.

En el conjunt de la zona euro, el PIB caurà un 7,5% i repuntarà un 4,7% el 2021. Per països, el més perjudicat serà Grècia, el PIB del qual es contraurà un 10%. Per darrere se situaran Itàlia, Letònia (-8,6%) i Lituània (-8,1%). En cinquena posició hi hauran Espanya i Eslovènia, amb un -8%.