Publicat 11/4/2019 9:53:38 +02:00CET

L'Exèrcit del Sudan es desplega a Khartum i farà un anunci important pròximament

AMP.- Sudán.- El Ejército de Sudán se despliega en Jartum y hará un anuncio importante en breve
REUTERS / STRINGER .

Els manifestants davant del Ministeri de Defensa diuen que han "guanyat" i Al-Arabiya assegura que Al-Bashir ha renunciat

KHARTUM, 11 abr. (Reuters/EP) -

L'Exrcit del Sudan s'ha desplegat aquest dijous al voltant de la seu del Ministeri de Defensa i en carreteres i ponts clau de Khartum a primera hora del matí, en un moment en qu milers de manifestants segueixen protestant contra el president del país, Omar Hassan Ahmad al-Bashir, segons ha pogut comprovar Reuters.

Minuts abans, la cadena de televisió estatal ha informat que les Forces Armades faran un anunci important prximament, enmig de les especulacions sobre un intent de cop d'Estat per derrocar Al-Bashir després de mesos de protestes en contra seva.

"Les Forces Armades faran una declaració important en breu. Estiguin atents", ha explicat la cadena de televisió estatal sudanesa, sense aportar més detalls.

La cadena de televisió Al-Arabiya ha informat que el president del país, Omar Hassan Ahmad al-Bashir, hauria presentat la dimissió i ha assenyalat que diversos alts crrecs han estat detinguts, inclosos el ministre de Defensa, encara que no hi ha confirmació oficial sobre aquesta qüestió.

Al-Bashir, un exparacaigudista que va aconseguir el poder mitjanant un cop d'estat el 1989, ha estat una figura que ha generat divisió per la seva manera d'abordar les successives crisis internes i pel seu enfrontament amb Occident.

El Sudan ha patit llargs períodes d'allament des del 1993, quan els Estats Units va incorporar el Sudan a la seva llista de pasos patrocinadors del terrorisme per donar refugi a terroristes islamistes. Al-Bashir est imputat pel Tribunal Penal Internacional per crrecs de genocidi a la regió sudanesa de Darfur durant la campanya contra la insurrecció que va comenar el 2003.

L'última crisi va arribar el cap de setmana al seu punt més lgid, quan milers de manifestants van comenar a acampar davant del Ministeri de Defensa, al centre de Khartum, on est situada la residncia d'Al-Bashir. Aquest dimarts es van registrar enfrontaments entre miltars que protegien els manifestants i agents de seguretat i d'Intelligncia que van intentar dissoldre la protesta. Els enfrontaments van deixar onze morts, inclosos sis militars, segons va informar el Govern.

Des del 19 de desembre, el Sudan s'ha vist marcat per les contínues protestes contra el president per l'intent del Govern d'apujar el preu del pa i per la greu crisi econmica, que ha derivat en escassetat de combustible i de diners en efectiu.

L'oposició ha demanat a les Forces Armades que ajudin a negociar per posar fi a les gairebé tres dcades del mandat d'Al-Bashir i per comenar una transició cap a la democrcia.