Actualitzat 18/6/2020 7:37:50 +00:00 CET

Bolton assegura en el seu llibre que Trump va demanar ajut a Pequín per ser reelegit

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el president de la Xina, Xi Jinping, en la Cimera del G-20 a Osaka.
-/G20 OSAKA/dpa - Archivo

MADRID, 18 juny (EUROPA PRESS) -

L'exassessor de Seguretat Nacional dels Estats Units John Bolton ha assegurat en el seu llibre que el president, Donald Trump, va demanar personalment al seu homòleg xinès, Xi Jinping, ajut per ser reelegit en les eleccions del passat 3 de novembre.

En el manuscrit del llibre, que encara no s'ha publicat i ha obtingut la cadena CNN, Bolton relata que en una reunió de la Cimera del G-20 a Osaka el 2019, Trump "sorprenentment" va parlar de les eleccions nord-americanes, va fer al·lusió a "la capacitat econòmica de la Xina d'afectar les campanyes i va dir a Xi que li assegurés que guanyaria".

Segons l'exassessor de Seguretat Nacional, Trump "va destacar la importància dels agricultors i l'augment de les compres xineses de soja i blat en el resultat electoral". Bolton ha explicat que "imprimiria les paraules exactes de Trump", però que el procés de revisió de la Casa Blanca "ha decidit una altra cosa" abans de publicar el llibre.

L'acusació contra Trump arriba després de ser absolt de l''impeachment' al qual es va sotmetre per les suposades pressions contra Ucraïna, també relacionades amb el seu procés de reelecció. "Se'm fa difícil identificar qualsevol decisió important de Trump que no s'hagi impulsat per càlculs de reelecció", escriu Bolton.

A més, l'exassessor també ha relatat que Xi va comentar a Trump durant el G-20 que la Xina estava construint camps de concentració per arrestar massivament persones d'ètnica uigur i que, davant d'aquesta informació, el president nord-americà li va dir que hauria de continuar amb les obres, que pensava que era "exactament el que calia fer".

La informació sobre els uigurs s'ha sabut el mateix dia en el qual Trump ha promulgat el projecte de llei sobre la situació dels drets humans d'aquesta minoria musulmana i que permetrà a Washington prendre mesures i imposar sancions contra Pequín sobre aquesta qüestió.

"MENTIDES I HISTÒRIES FALSES"

De la seva banda, Trump ha resolt a través de Twitter que el llibre de Bolton està ple "de mentides i històries falses". "Va parlar bé de mi, de manera impresa, fins que el vaig acomiadar", ha assegurat.

"Un ximple avorrit descontent que només volia anar a la guerra. No en va tenir ni idea, va ser condemnat a l'ostracisme i feliçment abandonat. Quin ximple!", ha afegit el mandatari.

A més, durant una entrevista de Fox News, Trump ha assegurat que Bolton "ha trencat la llei" perquè ha fet públics els extractes del seu llibre abans de la publicació oficial i s'ha referit específicament a l'episodi en el qual suposadament va demanar ajut a Xi per guanyar les eleccions.

"Ningú no ha estat més dur amb Rússia o la Xina que jo", ha asseverat. "La Xina ens paga milers de milions de dòlars a l'any. No ens havien donat mai ni deu centaus", ha continuat. "I això consta en els llibres de registre. L'última administració (la de Barack Obama) no va fer res tampoc", ha conclòs.

Les interaccions de Trump amb Xi són només alguns dels afers que Bolton esmenta en el llibre, titulat 'A l'habitació on va passar', i que, entre d'altres qüestions, confirmaria les pressions a Ucraïna, causa del seu 'impeachment'.

Bolton també esmenta la relació del president amb altres homòlegs, com el de Rússia, Vladímir Putin, o el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, i afirma que Trump ha demanat "repetidament" mesures militars a Veneçuela.

Contador