Publicat 17/9/2020 13:20:15 +02:00CET

L'Eurocambra reclama més control sobre el comerç d'armes dels països de la UE

Un policia alemany amb una pistola Walther confiscada
David Inderlied/dpa - Archivo

BRUSSEL·LES, 17 set. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu ha demanat aquest dijous als estats membres més transparència sobre el comerç d'armes amb països que no pertanyen a la UE, i ha reclamat incrementar el control públic sobre aquestes exportacions.

L'Eurocambra reconeix la utilitat dels informes anuals sobre les exportacions dels estats membres, però adverteix que alguns països proporcionen dades incompletes i reclama un esforç per millorar la transparència i que es fixin uns criteris clars sobre la informació que han de proporcionar.

Segons els informes del 2017 i 2018, els països del Pròxim Orient i del nord d'Àfrica són la principal destinació de les exportacions d'armes europees, malgrat que es tracta de regions on hi ha diversos conflictes armats actius.

Els eurodiputats recorden en una resolució que s'ha aprovat amb 341 vots a favor, 124 en contra i 230 abstencions que hi ha regles comunes sobre el comerç d'armes per evitar que l'equipament o tecnologia militar que exporten arribi a països on no es respecten els drets humans o puguin alterar l'estabilitat nacional o regional.

En aquest sentit, també adverteixen que aquests criteris que recull una posició comuna del 2008, han de tenir prioritat sobre qualsevol interès nacional econòmic, social, comercial o industrial.

Els eurodiputats també destaquen que no hi ha un mecanisme de sancions previst si un estat membre duu a terme operacions de venda que clarament no són compatibles amb els criteris de la posició comuna.

La resolució apunta que la UE guanya pes en el mercat armamentístic global i per això assenyala que els ciutadans europeus haurien d'estar més ben informats sobre les decisions estratègiques dels estats membres.

Segons una enquesta de l'Institut per a Investigació de la Pau d'Estocolm que ha recollit l'Eurocambra, en el període 2015-2019 les exportacions d'armes de la UE van representar el 28 per cent del total mundial, només per darrere dels Estats Units (36%), i per davant de Rússia (21%).

Contador

el més llegit

 1. 1

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 2. 2

  Pas endavant per al futur entre aquàtic i de fitness de Reus

 3. 3

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 4. 4

  Torra planteja un possible confinament de la Cerdanya però Salut el descarta

 5. 5

  El Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors de les Cases d'Alcanar, premiat amb la Placa de la Pesca catalana