Publicat 17/09/2020 13:20

L'Eurocambra reclama més control sobre el comerç d'armes dels països de la UE

Un policia alemany amb una pistola Walther confiscada
David Inderlied/dpa - Archivo

BRUSSELLES, 17 set. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu ha demanat aquest dijous als estats membres més transparncia sobre el comer d'armes amb pasos que no pertanyen a la UE, i ha reclamat incrementar el control públic sobre aquestes exportacions.

L'Eurocambra reconeix la utilitat dels informes anuals sobre les exportacions dels estats membres, per adverteix que alguns pasos proporcionen dades incompletes i reclama un esfor per millorar la transparncia i que es fixin uns criteris clars sobre la informació que han de proporcionar.

Segons els informes del 2017 i 2018, els pasos del Prxim Orient i del nord d'frica són la principal destinació de les exportacions d'armes europees, malgrat que es tracta de regions on hi ha diversos conflictes armats actius.

Els eurodiputats recorden en una resolució que s'ha aprovat amb 341 vots a favor, 124 en contra i 230 abstencions que hi ha regles comunes sobre el comer d'armes per evitar que l'equipament o tecnologia militar que exporten arribi a pasos on no es respecten els drets humans o puguin alterar l'estabilitat nacional o regional.

En aquest sentit, també adverteixen que aquests criteris que recull una posició comuna del 2008, han de tenir prioritat sobre qualsevol inters nacional econmic, social, comercial o industrial.

Els eurodiputats també destaquen que no hi ha un mecanisme de sancions previst si un estat membre duu a terme operacions de venda que clarament no són compatibles amb els criteris de la posició comuna.

La resolució apunta que la UE guanya pes en el mercat armamentístic global i per aix assenyala que els ciutadans europeus haurien d'estar més ben informats sobre les decisions estratgiques dels estats membres.

Segons una enquesta de l'Institut per a Investigació de la Pau d'Estocolm que ha recollit l'Eurocambra, en el període 2015-2019 les exportacions d'armes de la UE van representar el 28 per cent del total mundial, només per darrere dels Estats Units (36%), i per davant de Rússia (21%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés