L'Eurocambra demana que l'absorció de CO2 superi les emissions als països de la UE al 2030

Eurocambra
YOUTUBE
Publicat 13/9/2017 17:51:18CET

BRUSSEL·LES, 13 Set. (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Eurocambra ha aprovat aquest dimecres 13 de setembre -per 532 vots a favor, 144 en contra i 20 abstencions-- les noves normes comunitàries per impulsar el paper dels boscos en l'absorció de CO2 i ha reclamat que la taxa d'absorció de CO2 en els Vint-i-vuit superi les emissions al 2030, en línia amb els compromisos de l'Acord de París.

La proposta legislativa, que encara ha de ser negociada amb els Vint-i-vuit i forma part del paquet climàtic presentat per la Comissió al juliol del 2016, planteja així integrar i equilibrar les emissions i l'absorció per l'ús de la terra, el canvi d'ús de la terra i la silvicultura en les actuacions per escurçar el canvi climàtic fins al 2030.

Els boscos de la UE absorbeixen l'equivalent a gairebé el 10% del total d'emissions de gasos d'efecte hivernacle del bloc.

Pel que fa als crèdits per la reducció de CO2, les noves regles estipulen que si l'absorció de CO2 és superior a les emissions per l'ús de la terra durant els primers cinc anys, els Governs podran acumular aquests crèdits i usar-los més endavant, per aconseguir els seus objectius en el següent període de cinc anys.

Els Governs europeus també podran utilitzar aquests crèdits per complir els seus objectius per reduir les seves emissions.

Els Vint-i-vuit hauran d'informar de les seves emissions cada any per complir l'objectiu d'equilibrar les emissions i l'absorció en dos períodes consecutius de cinc anys cadascun (2021-2025 i 2026-2030) i si no aconsegueixen l'objectiu en cap d'ells, el dèficit es descomptarà de la seva assignació en el marc del reglament sobre reducció d'emissions.

El límit a l'ús de crèdits per gestió forestal augmentarà del 3,5% que plantejava la Comissió Europea al 7% per permetre comptabilitzar crèdits addicionals en incloure's els productes fusters aprofitats, com el material de construcció i el mobiliari, en la comptabilitat, cosa que incentivarà els països a desenvolupar l'ús de la fusta aprofitada per a finalitats diferents a l'energètic.

Els llindars per a cada Estat membre s'establiran sobre la base del seu "nivell de referència forestal" -una estimació de la mitjana anual d'emissions o absorcions netes derivades de les terres forestals gestionades al territori del país. Els eurodiputats demanen que es basin en les pràctiques entre l'any 2000 i l'any 2012, en lloc del termini més llarg proposat per la Comissió (1990-2009).

A més, les emissions que les autoritats nacionals no poden controlar, com per exemple les produïdes per focs, podran excloure's però dins de límits per no crear buits legals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.