Publicat 19/6/2019 10:40:09 +02:00CET

L'escalada de violència al nord-oest de Síria deixa ja 230 civils morts i 330.000 desplaçats

Conflict in Syria
Anas Alkharboutli/dpa

MADRID, 19 juny (EUROPA PRESS) -

L'escalada de violència que des de finals de maig s'està registrant al nord-oest de Síria, en particular a Idlib, l'últim bastió dels rebels que lluiten contra Bashar al-Assad, deixa ja almenys 230 civils morts i 330.000 desplaçats, segons les últimes dades de les Nacions Unides.

"Ens enfrontem a un desastre humanitari que s'està desenvolupant davant dels nostres ulls", va defensar aquest dimecres davant del Consell de Seguretat el coordinador de resposta d'emergència de l'ONU, Mark Lowcock, que va subratllar que "no es poden negar els fets".

"Durant les sis darreres setmanes, les hostilitats han tingut com a resultat la mort de més de 230 civils, incloses 69 dones i 81 nens" a les quals se sumen centenars de ferits, segons Lowcock.

Des de principis de maig, va precisar, "unes 330.000 persones s'han vist obligades a deixar les seves llars" com a resultat de l'ofensiva de la forces sirianes, amb el suport de l'aviació russa, i de les accions dels rebels, principalment Hayat Tahrir al-Sham (HTS), una organització que aglutina diversos grups, inclòs l'antic Front Al-Nusra, una altra filial d'Al-Qaeda a Síria, i el qual l'ONU considera una organització terrorista.

Molts dels desplaçats ja s'havien vist obligats a abandonar prèviament els seus llocs de residència i nombrosos d'ells es veuen abocats a dormir a la intempèrie perquè els camps per desplaçats estan abarrotats, segons el responsable de l'ONU.

"Molts estan amuntegats als soterranis, busquen refugi dels bombardejos aeris, els trets d'artilleria i de morter, que segueixen amenaçant el que queda de les seves llars", va explicar el coordinador humanitari, que va denunciar que "diversos hospitals, escoles i mercats s'han vist copejats", als quals se sumen collites cremades i centrals elèctriques afectades.

"Els atacs contra els civils i contra les infraestructures civils han de parar", va reclamar Lowcock. "Aquests atacs no només es cobren vides innocents" sinó que "també estan privant milers de civils de serveis bàsics de salut, fins i tot quan els combats s'intensifiquen al seu voltant", va indicar.

Per la seva banda, la cap d'Assumptes Polítics i de Pau de l'ONU, Rosemary DiCarlo, va sostenir davant dels quinze membres del Consell de Seguretat que "Idlib no és només una qüestió humanitària sinó que també planteja un greu risc per a la seguretat regional".

"Els sirians han pagat un alt preu pel fracàs de la comunitat internacional a l'hora de posar fi a aquesta guerra", va sostenir. "Més de la meitat de la població està desplaçada i necessita ajuda, més de cinc milions de refugiats no saben quan serà segur tornar, centenars de milers ho han pagat amb les seves vides, desenes de milers han estat detinguts, estan desapareguts o han estat torturats", va lamentar. "El que fa falta és voluntat política", va reivindicar DiCarlo.