L'esborrany del comunicat de la cimera del G20 destaca la necessitat de fomentar el lliure comerç

Publicat 26/6/2019 10:28:50CET
G20.- El G20 admite la existencia de tensiones comerciales pero se abstiene de pedir abiertamente su solución
REUTERS / POOL NEW

TÒQUIO, 26 juny (Reuters/EP) -

Els líders del Grup de les 20 principals economies del món probablement destacaran la necessitat de fomentar el lliure comerç com a mitjà per aconseguir un fort creixement mundial quan es reuneixin aquesta setmana a la ciutat japonesa d'Osaka, segons ha informat aquest dimecres el diari 'Asahi'.

En un esborrany del comunicat, els països del G20 també han destacat la importància de crear un cicle positiu en el qual els beneficis del creixement es distribueixin àmpliament entre les economies, segons el diari.

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha sacsejat els mercats financers, i s'ha convertit en el tema principal en la cimera de dos dies del G20 que se celebrarà a partir d'aquest divendres.

Sota la pressió de l'Administració del president nord-americà, Donald Trump, el G20 va retirar una frase que sol·licitava la necessitat de resistir el proteccionisme del seu comunicat en la cimera celebrada l'any passat a Buenos Aires.

Un comunicat signat pels líders financers del G20 en la seva reunió a principis d'aquest mes tampoc no inclou el llenguatge que denuncia el proteccionisme.

No obstant això, alguns països europeus exigeixen que el comunicat de la propera cimera inclogui un advertiment lingüístic contra la propagació de polítiques proteccionistes, segons 'Asahi'.

El Japó, que presideix les reunions del G20 aquest any, vol un compromís i l'esborrany del comunicat compta amb una frase que dona suport a fomentar el lliure comerç.

Els mercats s'estan centrant en si Trump i el president xinès, Xi Jinping, podrien obrir el camí cap a la resolució de la tensió comercial quan es reuneixin en el marc de la cimera del G20.