Publicat 17/10/2019 17:08:57 +02:00CET

Les víctimes civils a l'Afganistan aconsegueixen un nou rècord en l'últim trimestre

Policies afganesos vigilen en un lloc de control a Kabul, l'Afganistan.
REUTERS / OMAR SOBHANI

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

Més de 1.100 civils han mort i més de 3.100 han resultat ferits a l'Afganistan entre juliol i setembre, una pujada del 42 per cent en el nombre de víctimes en relació amb el mateix període del 2018 i una xifra sense precedents des que la missió de l'ONU (UNAMA) va començar a recaptar dades fa una dècada.

La missió ha documentat des de l'1 de gener un total de 8.239 víctimes civils --2.563 morts i 5.676 ferits--, una dada lleugerament per sota dels nombres dels primers mesos del 2018 però que compta amb un repunt en l'últim trimestre, quan les xifres de víctimes civils es van disparar amb 1.174 morts i 3.139 ferits.

Juliol, de fet, va ser el mes amb més víctimes des que l'UNAMA va començar a recaptar dades, per la qual cosa el cap de la missió internacional, Tadamichi Yamamoto, ha instat a totes les parts a "prestar molta més atenció a la protecció de la població", i ha revisat per exemple el protocol d'actuació en operacions de combat.

Els atemptats suïcides i l'explosió de bombes van ser la principal causa de víctimes civils a l'Afganistan entre els mesos de gener i setembre (un 42 per cent del total), seguida dels combats terrestres (29 per cent) i els atacs aeris (11 per cent), tot i que aquests últims sí que són responsables de la majoria de les morts.

Per bàndols, els insurgents van provocar més de sis de cada deu víctimes civils, tot i que en termes de morts només supera lleugerament les provocades per les forces lleials al Govern ---1.207 davant de d'1.149--. A més, les víctimes civils de forces afins a Bagdad han augmentat un 26 per cent en l'últim any.

"El dany causat als civils pels combats a l'Afganistan assenyala la importància que hi hagi converses de pau per a un alto al foc i una resolució política permanent del conflicte", ha subratllat Yamamoto, que veu "completament inacceptables" les xifres recollides en aquest informe.

La cap de drets humans de la missió, Fiona Frazer, també ha considerat que l'impacte que el conflicte està tenint sobre la població és "terrible", per la qual cosa ha cridat a seguir treballant per arribar a "l'única xifra acceptable de civils morts i ferits en conflicte: zero".

"Cada xifra verificada és una persona, el familiar d'algú, una mare, un pare, una filla, un fill", ha afirmat Frazer.