Publicat 31/01/2019 10:27

Les últimes detencions eleven a deu els periodistes detinguts en les protestes de Veneçuela

Crisi política a Veneuela
Elyxandro Cegarra/ZUMA Wire/dpa

MADRID, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

La detenció de tres periodistes de l'agncia de notícies EFE ha elevat a una desena la xifra de reporters detinguts durant els darrers dies quan cobrien les protestes a Veneuela, encara que des del Govern de Nicolás Maduro s'ha intentat justificar aquests incidents i s'ha apellat a irregularitats d'escorcoll.

Els primers periodistes a ser detinguts van ser els xilens Rodrigo Pérez i Gonzalo Barahona, treballadors de la cadena pública TVN, i els veneolans Mayker Yriarte, de TV Venezuela, i Ana Rodríguez, de VPItv. Els quatre han estat ja alliberats, encara que en el cas dels dos xilens la mesura s'ha saldat amb la seva deportació immediata.

"La llibertat de premsa és una altra de les víctimes a Veneuela. La solució pacífica són les eleccions lliures i democrtiques, ara", ha afirmat aquest dimecres el president de Xile, Sebastián Piñera, un dels líders regionals que ha reconegut l'opositor Juan Guaidó com a president interí de Veneuela.

Aquest dimecres també s'ha conegut la detenció de dos periodistes francesos: Baptiste des Monstiers i Pierre Callet, que gravaven un reportatge per a la cadena TF1. El seu programa, 'Quotidien', ha confirmat a Twitter que van ser detinguts quan intentaven "cobrir la crisi política", si bé ha evitat entrar en més detalls per no "agreujar la seva situació".

El Sindicat Nacional de Treballadors de Premsa (SNTP) de Veneuela sosté que tant Des Monstiers com Callet segueixen sota custdia, igual que ho estan el seu productor local, Rolando Rodríguez, i quatre membres de l'agncia de notícies EFE que van ser detinguts aquest dimecres en circumstncies encara per aclarir.

Els periodistes d'EFE han estat identificats i són l'espanyol Gonzalo Domínguez, i els colombians Maureen Barriga i Leonardo Muñoz. A més, també hauria estat arrestat el xofer José Salas, de nacionalitat veneolana, segons el SNTP. El sindicat ha informat que diversos agents del Servei Bolivariano d'Intelligncia Nacional (SEBIN) "van acudir a les oficines i es van emportar els treballadors de la premsa", sense conixer-se per quins crrecs se'ls imputen.

El Govern espanyol, a través del Ministeri d'Afers Exteriors, ha rebutjat "enrgicament" la detenció dels periodistes d'EFE i ha reclamat la seva "immediata" posada en llibertat. "Des que es va tenir coneixement de la detenció, el govern, a través de la nostra Ambaixada a Caracas, est fent totes les gestions necessries per aconseguir-ne l'alliberament al més aviat possible", ha explicat Exteriors.

També s'ha pronunciat sobre aquest cas el ministre d'Exteriors colombi, Carlos Holmes Trujillo, a través del seu compte oficial a Twitter: "El Govern de Colmbia rebutja la detenció arbitrria, a Veneuela, de dos periodistes i un fotgraf d'@EFEnoticias".

JUSTIFICACIÓ D'ARREAZA

El Govern veneol, per la seva banda, no ha informat dels detalls de les detencions dels reporters, per sí que ha mirat de justificar-les per boca del seu ministre d'Exteriors, Jorge Arreaza, qui ha allegat que "alguns periodistes estrangers han ingressat al país de manera irregular sense complir prviament amb la respectiva sollicitud de permís de treball" als consolats.

"Diversos d'ells han tractat d'accedir al Palau Presidencial sense cap acreditació", ha denunciat Arreaza, i ha assenyalat que, "com en qualsevol país del món, els periodistes no poden autoassignar-se una acreditació".

"Diversos mitjans i agncies internacionals saben que per evitar inconvenients innecessaris, han de dur a terme els trmits indispensables als consolats, previs al seu viatge al país", ha afegit el ministre veneol a Twitter.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés