Publicat 14/6/2019 18:40:01 +02:00CET

Les suïsses es declaren en vaga per exigir una igualtat "real" de drets

Suiza.- Las suizas se declaran en huelga para exigir una igualdad "real" de derechos
REUTERS / DENIS BALIBOUSE

LAUSANA/ZURIC, 14 Juny (Reuters/EP)

Les dones de Suïssa han marxat aquest divendres per les principals ciutats del país per demanar la igualtat "real, material i efectiva" de drets, i en commemoració de la primera d'aquestes marxes feministes, celebrada fa 28 anys.

La vaga ha començat aquesta passada mitjanit a la ciutat de Lausana, on centenars de dones s'han congregat entorn de la catedral, il·luminada de lila, el color oficial de la protesta.

Allà, les manifestants han cridat consignes per la lluita dels drets de la dona i mostrat pancartes amb missatges com "No significa no", "No sóc una princesa, sinó la dona que vull ser" o "Si no em doneu llibertat, la reclamaré jo mateixa".

La marxa s'ha repetit a la ciutat de Zuric, on les dones han recordat a les autoritats que el país, malgrat la seva alta qualitat de vida, es troba a certa distància del cap de la lluita per la igualtat, especialment pel que fa a salaris.

L'esdeveniment del divendres recorda l'ocorregut el 1991, que va detonar de l'entrada en vigor, cinc anys després, de la Llei d'Igualtat de Gènere; una normativa que va prohibir la discriminació a l'entorn de treball i va evitar acomiadaments per embaràs, estat civil o gènere.

No obstant això, més de 20 anys després, les dones denuncien que continuen cobrant un 20 per cent menys que els homes, que són objecte d'un escrutini exagerat i continuen patint la condescendència dels seus companys masculins en l'entorn laboral.

"Ens hem donat compte que les coses no han canviat des del 1991. La igualtat és un dret constitucional que no existeix de manera real, material, efectiva, per a les dones", ha lamentat una de les organitzadores, Tamara Knezevic.