Publicat 14/11/2021 11:05CET

Les ONG, "insatisfetes", qualifiquen els resultats de "falta d'ambició", "submissos" i de "descontentament general"

13 November 2021, United Kingdom, Glasgow: President of the Cop26 Climate Summit Alok Sharma is applauded at the closing plenary session of the United Nations Climate Change Conference (COP26). Photo: Christoph Soeder/dpa
Christoph Soeder/dpa

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Les ONG ambientals estan "insatisfetes" amb els resultats que s'han obtingut després de dues setmanes de negociacions en la XXVIa Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU que s'ha acabat a les 00.28 hores a Glasgow (Regne Unit) i qualifiquen els resultats de manca d'"ambició", "submissos" o de sensació de "descontentament general".

Per a Amics de la Terra, la falta d'ambició i justícia climàtica en el Paquet de Glasgow s'allunya de l'objectiu de limitar l'increment de la temperatures global a 1.5ºC i condemna "encara més" els països del sud global. A més acusa els països més contaminants de pressionar per impedir avançar en l'eliminació dels combustibles fòssils i continua obrint la porta a les falses solucions.

Així mateix, considera que la falta d'acords en matèria de finançament permet als més contaminants continuar evadint la seva responsabilitat històrica i oblidar la justícia climàtica i considera que l'acord sobre els mercats de carboni provocarà més emissions i suposa una amenaça per als països que ja pateixen els pitjors impactes.

"Possiblement la Cimera més excloent de la història, després d'un inici marcat per les grans declaracions al marge de les negociacions i considerades per molts com a "promeses buides", els continus bloquejos dels països més contaminants durant les dues setmanes de negociacions, han provocat que la COP26 suposi una reculada per a la lluita climàtica" manifesta la responsable de Justícia Climàtica d'Amics de la Terra, Cristina Alonso.

Per la seva banda, Ecologistes en Acció lamenta que Glasgow deixa enrere milions de persones afectades pel climàtic mentre l'acord final de la COP26 "prorroga l'improrrogable" i els acords finals ajornen "totes" les mesures necessàries.

Així mateix, critica que una "immensa majoria" de països expressa el seu descontentament amb el text final perquè no respon a les expectatives de l'ambició desitjada, però han decidit signar-lo per poder continur mantenint "viva" la flama de la feina conjunta contra la lluita climàtica.

Per a l'organització l'acord "estanca" la lluita climàtica i no dona resposta a les conseqüències de l'escalfament global que ja estan patint milions de persones a tot el planeta. "S'ha aprovat un text que deixa insatisfeta una immensa majoria de països però que, no obstant això, s'ha signat amb consens i per poder continuar treballant de manera conjunta contra l'escalfament global", lamenta Ecologistes en Acció en la seva valoració final de la COP26.

El coordinador de Clima i Energia d'Ecologistes en Acció, Javier Andaluz, ha qüestionat la "falta de compromisos clars" dels països desenvolupats en matèria de finançament i en la transferència de tecnologies i capacitats entre països, cosa que, "deixa en greu risc milions de persones al planeta que ja es veuen afectades pel canvi climàtic".

Per a Andaluz, "és inviable continuar endavant amb un acord que no compleixi el mínim d'ambició marcat per la millor ciència disponible".

Mentre, Greenpeace, qualifica l'acord de "submís i feble" i amb un objectiu de mantenir l'increment de temperatura global a final de segle en 1,5 ºC "amb prou feines viu" però celebra que envia un "senyal que l'era del carbó s'està acabant".

BLA-BLA-BLA

"El Bla Bla Bla de la COP el veiem també al Govern d'Espanya, les bones paraules no ens salvaran de la crisi climàtica, necessitem acció, mesures urgents per transformar ràpid els sectors responsables del canvi climàtic i abandonar els combustibles fòssils de manera planificada però ràpida. Se'ns acaba el temps", ha manifestat la responsable de la Campanya de Canvi climàtic de Greenpeace Espanya, Tatiana Nuño.

L'ONG demana una revisió de l'objectiu i elevar la reducció d'emissions fins al 55 per cent al 2030 respecte al 1990 per aconseguir la descarbonització al 2040 i contribuir així a la reducció de la bretxa que existeix entre el que s'ha de fer i el que diuen que es farà.

Mentre, per a SEO/BirdLife els "pocs avanços destacables" en aquesta COP26 "marcada per la inacció" és la incorporació de la biodiversitat a l'acció climàtica.

Així, després de les negociacions d'"última hora", per al responsable de Clima de l'ONG, David Howell, aquesta Cimera "marca la diferència" per comptar amb la naturalesa com un "aliat fonamental" per atendre l'emergència climàtica, però queda lluny de marcar uns compromisos ferms i concrets per aconseguir l'objectiu de l'Acord de Paris i detenir l'alarmant pèrdua de biodiversitat.

No obstant això, a parer seu, la COP26 en el seu conjunt acaba amb un resultat "totalment insuficient" i només s'han fet "passos modests" quan el que toca és fer "passos de gegant" i "sortir corrents". Així, afegeix que tot i que l'abandó dels combustibles fòssils i els subsidis associats figura "per fi" en l'acord final, està expressat en termes "massa tímids" com per impulsar la transformació colossal requerida.

INACCEPTABLES RETARDS

En la mateixa línia es pronuncia sobre els "inacceptables retards" amb el finançament per als països més necessitats que pateixen impactes catastròfics i irreversibles, mentre que l'actitud dels països industrialitzats que més han creat el problema no correspon ni de lluny amb una situació que està literalment esborrant països i cultures del mapa.

Howell opina que els avanços en aquesta cimera respecte a la COP25 de Madrid han estat "sens dubte insuficients" i de cara a la COP27 que se celebrarà a Egipte al 2022 urgeix la humanitat no només a reduir les emissions sinó "també les omissions", perquè és "vital" aprofitar la cita de la COP15 del Conveni de Diversitat Biològica per avançar "ràpid" amb la plena incorporació de la conservació dels ecosistemes en l'acció climàtica i garantir que la compatibilitat de la transició energètica amb la protecció ambiental.

També a WWF el resultat de dues setmanes de negociació els resulta "decebedor" i considera els avanços "tímids davant la urgència i magnitud de l'emergència climàtica" en particular en assumptes "tan importants" com l'adaptació, les pèrdues i els danys i el finançament climàtic.

No obstant això, reconeix progressos "insuficients" per a la urgència i magnitud de l'emergència climàtica. Com a aspecte positiu, WWF destaca que el text afirma la necessitat de mantenir l'objectiu d'1,5ºC i reconeix que els plans climàtics dels països per al 2030 són "insuficients" i abocarien a un augment d'emissions +13,7% en lloc d'una reducció del -45% que la ciència considera necessària, de manera que el text final insta els països a millorar aquests plans i a avaluar-los de manera conjunta al 2022.

D'altra banda, celebra que "per primera vegada en la història" s'al·ludeix a la necessitat d'eliminar el carbó i els subsidis als combustibles fòssils, tot i que les referències a l'eliminació del carbó i els subsidis als combustibles fòssils s'han afeblit en els successius esborranys, i fins i tot a l'últim moment en el plenari, amb l'acceptació del canvi proposat per l'Índia de substituir la paraula 'eliminar' per 'disminuir', que l'organització qualifica de molt decebedora.

Per a la responsable de Clima i Energia de WWF Espanya, Mar Asunción, la resposta dels Governs davant l'emergència climàtica i la crida social perquè s'actuï de manera urgent i solidària amb els països més vulnerables i les generacions futures, "no es veu reflectida en els textos de la COP26". "Hi ha avanços, però necessitem augmentar la velocitat en què recorrem el camí cap a la descarbonització", conclou.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés