Publicat 14/11/2021 11:05

Les ONG, "insatisfetes", qualifiquen els resultats de "falta d'ambició", "submissos" i de "descontentament general"

13 November 2021, United Kingdom, Glasgow: President of the Cop26 Climate Summit Alok Sharma is applauded at the closing plenary session of the United Nations Climate Change Conference (COP26). Photo: Christoph Soeder/dpa
Christoph Soeder/dpa

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Les ONG ambientals estan "insatisfetes" amb els resultats que s'han obtingut després de dues setmanes de negociacions en la XXVIa Conferncia de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climtic de l'ONU que s'ha acabat a les 00.28 hores a Glasgow (Regne Unit) i qualifiquen els resultats de manca d'"ambició", "submissos" o de sensació de "descontentament general".

Per a Amics de la Terra, la falta d'ambició i justícia climtica en el Paquet de Glasgow s'allunya de l'objectiu de limitar l'increment de la temperatures global a 1.5C i condemna "encara més" els pasos del sud global. A més acusa els pasos més contaminants de pressionar per impedir avanar en l'eliminació dels combustibles fssils i continua obrint la porta a les falses solucions.

Així mateix, considera que la falta d'acords en matria de finanament permet als més contaminants continuar evadint la seva responsabilitat histrica i oblidar la justícia climtica i considera que l'acord sobre els mercats de carboni provocar més emissions i suposa una amenaa per als pasos que ja pateixen els pitjors impactes.

"Possiblement la Cimera més excloent de la histria, després d'un inici marcat per les grans declaracions al marge de les negociacions i considerades per molts com a "promeses buides", els continus bloquejos dels pasos més contaminants durant les dues setmanes de negociacions, han provocat que la COP26 suposi una reculada per a la lluita climtica" manifesta la responsable de Justícia Climtica d'Amics de la Terra, Cristina Alonso.

Per la seva banda, Ecologistes en Acció lamenta que Glasgow deixa enrere milions de persones afectades pel climtic mentre l'acord final de la COP26 "prorroga l'improrrogable" i els acords finals ajornen "totes" les mesures necessries.

Així mateix, critica que una "immensa majoria" de pasos expressa el seu descontentament amb el text final perqu no respon a les expectatives de l'ambició desitjada, per han decidit signar-lo per poder continur mantenint "viva" la flama de la feina conjunta contra la lluita climtica.

Per a l'organització l'acord "estanca" la lluita climtica i no dona resposta a les conseqüncies de l'escalfament global que ja estan patint milions de persones a tot el planeta. "S'ha aprovat un text que deixa insatisfeta una immensa majoria de pasos per que, no obstant aix, s'ha signat amb consens i per poder continuar treballant de manera conjunta contra l'escalfament global", lamenta Ecologistes en Acció en la seva valoració final de la COP26.

El coordinador de Clima i Energia d'Ecologistes en Acció, Javier Andaluz, ha qüestionat la "falta de compromisos clars" dels pasos desenvolupats en matria de finanament i en la transferncia de tecnologies i capacitats entre pasos, cosa que, "deixa en greu risc milions de persones al planeta que ja es veuen afectades pel canvi climtic".

Per a Andaluz, "és inviable continuar endavant amb un acord que no compleixi el mínim d'ambició marcat per la millor cincia disponible".

Mentre, Greenpeace, qualifica l'acord de "submís i feble" i amb un objectiu de mantenir l'increment de temperatura global a final de segle en 1,5 C "amb prou feines viu" per celebra que envia un "senyal que l'era del carbó s'est acabant".

BLA-BLA-BLA

"El Bla Bla Bla de la COP el veiem també al Govern d'Espanya, les bones paraules no ens salvaran de la crisi climtica, necessitem acció, mesures urgents per transformar rpid els sectors responsables del canvi climtic i abandonar els combustibles fssils de manera planificada per rpida. Se'ns acaba el temps", ha manifestat la responsable de la Campanya de Canvi climtic de Greenpeace Espanya, Tatiana Nuño.

L'ONG demana una revisió de l'objectiu i elevar la reducció d'emissions fins al 55 per cent al 2030 respecte al 1990 per aconseguir la descarbonització al 2040 i contribuir així a la reducció de la bretxa que existeix entre el que s'ha de fer i el que diuen que es far.

Mentre, per a SEO/BirdLife els "pocs avanos destacables" en aquesta COP26 "marcada per la inacció" és la incorporació de la biodiversitat a l'acció climtica.

Així, després de les negociacions d'"última hora", per al responsable de Clima de l'ONG, David Howell, aquesta Cimera "marca la diferncia" per comptar amb la naturalesa com un "aliat fonamental" per atendre l'emergncia climtica, per queda lluny de marcar uns compromisos ferms i concrets per aconseguir l'objectiu de l'Acord de Paris i detenir l'alarmant prdua de biodiversitat.

No obstant aix, a parer seu, la COP26 en el seu conjunt acaba amb un resultat "totalment insuficient" i només s'han fet "passos modests" quan el que toca és fer "passos de gegant" i "sortir corrents". Així, afegeix que tot i que l'abandó dels combustibles fssils i els subsidis associats figura "per fi" en l'acord final, est expressat en termes "massa tímids" com per impulsar la transformació colossal requerida.

INACCEPTABLES RETARDS

En la mateixa línia es pronuncia sobre els "inacceptables retards" amb el finanament per als pasos més necessitats que pateixen impactes catastrfics i irreversibles, mentre que l'actitud dels pasos industrialitzats que més han creat el problema no correspon ni de lluny amb una situació que est literalment esborrant pasos i cultures del mapa.

Howell opina que els avanos en aquesta cimera respecte a la COP25 de Madrid han estat "sens dubte insuficients" i de cara a la COP27 que se celebrar a Egipte al 2022 urgeix la humanitat no només a reduir les emissions sinó "també les omissions", perqu és "vital" aprofitar la cita de la COP15 del Conveni de Diversitat Biolgica per avanar "rpid" amb la plena incorporació de la conservació dels ecosistemes en l'acció climtica i garantir que la compatibilitat de la transició energtica amb la protecció ambiental.

També a WWF el resultat de dues setmanes de negociació els resulta "decebedor" i considera els avanos "tímids davant la urgncia i magnitud de l'emergncia climtica" en particular en assumptes "tan importants" com l'adaptació, les prdues i els danys i el finanament climtic.

No obstant aix, reconeix progressos "insuficients" per a la urgncia i magnitud de l'emergncia climtica. Com a aspecte positiu, WWF destaca que el text afirma la necessitat de mantenir l'objectiu d'1,5C i reconeix que els plans climtics dels pasos per al 2030 són "insuficients" i abocarien a un augment d'emissions +13,7% en lloc d'una reducció del -45% que la cincia considera necessria, de manera que el text final insta els pasos a millorar aquests plans i a avaluar-los de manera conjunta al 2022.

D'altra banda, celebra que "per primera vegada en la histria" s'alludeix a la necessitat d'eliminar el carbó i els subsidis als combustibles fssils, tot i que les referncies a l'eliminació del carbó i els subsidis als combustibles fssils s'han afeblit en els successius esborranys, i fins i tot a l'últim moment en el plenari, amb l'acceptació del canvi proposat per l'Índia de substituir la paraula 'eliminar' per 'disminuir', que l'organització qualifica de molt decebedora.

Per a la responsable de Clima i Energia de WWF Espanya, Mar Asunción, la resposta dels Governs davant l'emergncia climtica i la crida social perqu s'actu de manera urgent i solidria amb els pasos més vulnerables i les generacions futures, "no es veu reflectida en els textos de la COP26". "Hi ha avanos, per necessitem augmentar la velocitat en qu recorrem el camí cap a la descarbonització", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés