MADRID 2 gen. (EUROPA PRESS) -
Les forces de seguretat sudaneses han comenat a intervenir amb gasos lacrimogens per dissoldre una nova i multitudinria manifestació a la capital del país, Khartum, contra la cúpula militar i per exigir la instauració d'un govern format íntegrament per elements de la societat civil.
Segons Sky News Arbia, les forces sudaneses han decidit intervenir abans que els manifestants fessin acte de presncia al Palau Presidencial de la capital. Individus armats han expulsat per motius de seguretat" treballadors de les oficines institucionals annexes al palau.
Hores abans, els ciutadans de la capital sudanesa havien informat de talls en l'accés a Internet. Testimonis de l'agncia turca Anadolu ha indicat que des d'aquest matí els ciutadans amb prou feines poden accedir a la xarxa ni a la capital, Khartum, ni en altres ciutats del país.
L'Exrcit no ha fet cap anunci oficial sobre aquests talls, assidus des que el cap de l'Exrcit i ara mateix líder de l'anomenat Consell Sobir de Transició, Abdel Fattah al-Burhan, llancés a l'octubre un cop d'estat que va dissoldre el Govern del primer ministre Abdalla Hamdok.
No obstant aix, les pressions internacionals van derivar en un acord perqu Hamdok tornés al crrec, si bé part de l'Executiu i els principals socis civils en la coalició han rebutjat aquest pacte.
De fet, les manifestacions d'aquest diumenge s'han convocat sota el lema "Lleialtat als mrtirs" per exigir la sortida total dels militars del poder, denunciar el pacte signat per Hamdok, i advocar per la instauració d'un Govern sense presncia de l'Exrcit.
Almenys 55 persones han mort des de l'octubre, segons denuncia el Comit de Metges Sudanesos, per la repressió de les forces de seguretat contra els manifestants oposats a l'Exrcit.
Cal recordar que, la setmana passada, al-Burhan va decidir atorgar al Servei General d'Intelligncia (GIS) el poder d'arrestar civils durant l'estat d'emergncia. L'ordre d'Emergncia també brinda immunitat als agents i protecció contra demandes civils per als oficials del GIS i altres funcionaris públics, segons el 'Sudan Tribune'.
A aix cal sumar la incertesa de les últimes hores sobre l'estat d'Hamdok, després que divendres la junta militar assegurés que el primer ministre no havia estat arrestat de nou després de, suposadament, plantejar la seva dimissió per la pressió social.
La repressió dels manifestants s'ha intensificat després del nomenament d'Ahmed Ibrahim Ali Mofadl com a nou director general del GIS, el 27 de novembre. Mofadl, un conegut islamista, ha reincorporat a l'agncia diversos oficials de seguretat que, com ell, formaven part dels temuts Serveis de Seguretat i Intelligncia Nacional (NISS), considerats com un instrument de repressió a les ordres del derrocat dictador Omar al-Bashir..